Alga bus sumažinta perpus iki 200 dolerių (183 eurų), pranešė Londone įsikūręs Sirijos žmogaus teisių stebėsenos biuras.

Jis paskelbė atitinkamą IS vadovybės raštą, kuriame kalbama apie „neįprastas aplinkybes“, informuoja agentūra AFP.

Išimtys nebus daromos niekam, pabrėžiama rašte. Tačiau teroristai ir toliau kiekvieną mėnesį gaus dvi maisto produktų siuntas.

Aktyvistų duomenimis, IS kovotojai iš užsienio iki šiol gaudavo 800 dolerių. Dabar perpus mažės ir ši suma.

IS 2014 metų vasarą užgobė dideles teritorijas Sirijoje ir kaimyniniame Irake, tačiau pastaraisiais mėnesiai dalį jų vėl prarado.

Prieš kurį laiką skelbta, kad IS pajamos per mėnesį siekia 80 mln. dolerių. Maždaug 43 proc. šios sumos grupuotė gauna iš naftos prekybos, pusę lėšų sudaro vadinamojo jos kalifato gyventojų sumokėti mokesčiai bei pinigai už konfiskuotą turtą. Likusi dalis esą yra lėšos iš narkotikų prekybos, elektros rinkos ir aukų.

„Islamo valstybės“ kontroliuotos teritorijos 2015 m. gruodį

Paleido 270 iš daugiau kaip 400 pagrobtų civilių

„Islamo valstybė“ (IS) vėlai antradienį paleido 270 iš daugiau kaip 400 civilių, kuriuos ji pagrobė per Sirijos rytuose esančio Deir Ezoro miesto puolimą, pranešė padėtį Sirijoje stebinti organizacija.

Tarp paleistųjų esama moterų, vaikų iki 14 metų amžiaus ir pagyvenusių žmonių, sakė Rami Abdel Rahmanas, vadovaujantis organizacijai „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Jis pridūrė, kad pagrobti žmonės buvo paleisti, kai IS džihadistai juos apklausė, siekdami nustatyti, ar jie neturi ryšių su Sirijos režimu.

„Jie negrįš į Deir Ezoro miestą, bet bus išskirstyti tarp vietos genčių provincijoje“, – AFP sakė R.Abdel Rahmanas.

IS vis dar laiko 130 civilių asmenų, daugiausia paauglių ir suaugusių vyrų, kurie, kaip sakė R.Abdel Rahmanas, tebėra kvočiami.

„Jeigu IS įsitikins, kad jie neturi ryšių su Sirijos vyriausybe, jie turės praeiti religinio mokymo kursą ir bus paleisti“, – sakė jis.

Puolimą prieš Deir Ezoro miestą IS pradėjo šeštadienį mirtininkų atakomis prieš vyriausybės pozicijas.

Šiuo metu džihadistų judėjimas kontroliuoja maždaug 60 proc. šio miesto ir stiprina jo apsiaustį, tęsdamas aplinkinių miestelių užėmimą.

Patvirtino apie savo budelio žūtį

„Islamo valstybės“ grupuotė savo propagandiniame leidinyje patvirtino apie britų kovotojo, žinomo kaip džihadistas Johnas, žūtį per JAV vadovaujamos koalicijos bepiločio orlaivio ataką lapkritį, skelbia BBC.

Grupuotė išleido nekrologą, skirtą džihadistui, kurio tikras vardas buvo Mohammedas Emwazi, internetiniame žurnale „Dabiq“.

Lapkritį JAV kariuomenė nurodė esanti „pagrįstai įsitikinusi“, kad nukovė jį „Islamo valstybės“ bastione Rakoje.

Panegirikoje, kurioje Kuveite gimęs M. Emwazi vadinamas Abu Muharibu al-Muhajiru, pateiktos jo žūties detalės patvirtina JAV įvykių versiją.

Grupuotė nurodė, kad džihadistas Johnas žuvo lapkričio 12 dieną, kai jo automobilį Rakoje apšaudė bepilotis orlaivis, sunaikinęs transporto priemonę ir nužudęs M. Emwazį akimirksniu.

Prie besišypsančio kovotojo nuotraukos, kurioje džihadistas nedėvi kaukės, parašytas tekstas, kuriame jis įvardijamas kaip garbingas brolis.

Manoma, kad M. Emwazi išvyko į Siriją 2013 metais ir vėliau prisijungė prie vadinamosios „Islamo valstybės“ grupuotės. Pirmą kartą vaizdo įraše džihadistu Johnu pramintas vaikinas pasirodė 2014 metų rugpjūtį. Jame buvo nufilmuota JAV žurnalisto Jameso Foley egzekucija.

Vėliau britų kovotojas nusifilmavo dar vieno JAV žurnalisto Steveno Sotloffo, britų pagalbos darbuotojo Davido Haineso, britų taksi vairuotojo Alano Henningo, amerikiečių pagalbos darbuotojo Abdulo-Rahmano Kassigo ir japonų žurnalisto Kenji Goto nužudymuose.

Kiekviename vaizdo įraše kovotojas nuo galvos iki kojų vilkėdavo juodus drabužius, jo veidas visada buvo slepiamas po juoda kauke.

Žiniasklaidos džihadistu Johnu pramintas M. Emwazi augo Londone ir įgijo programuotojo specialybę.