Ši teroristinė grupuotė dažnai nužudo asmenis, kaltinamus šnipinėjimu. Kartais ji įrašo jų „prisipažinimus“ ir paskelbia juos šalia egzekucijos vaizdo įrašų. Tačiau neaišku, ar šnipinėjimu kaltinti asmenys iš tikrųjų buvo šnipai, ar tiesiog paprasti žmonės, kažkuo neįtikę organizacijai. E. Karajevos atvejis yra pirmasis, kai šnipinėjimu buvo apkaltinta moteris ir ji panaudota propagandiniais tikslais. Paprastai „Islamo valstybė“ savo propagandai nenaudoja moterų atvaizdų, rašo „The Daily Beast“.

Neaišku ir tai, ar tariamai nužudyta E. Karajeva, džihadistų bendruomenėje dar žinoma Sumajos vardu, yra ta pati moteris, kuriai buvo pateikti kaltinimai Rusijos teismuose. Žurnalas vadina ją tikruoju vardu ir pravarde, nes ji „nenusipelnė būti vadinama pirmosios (islamo – aut. past.) kankinės vardu“.

„Išdavikė Elvira suteikė informacijos Rusijos specialiosioms tarnyboms apie mūsų brolius ir seseris, vykdančius džihadą Dievo teritorijoje Kaukazo provincijoje, - rašoma „Istok“ gegužės numeryje, kurio kopiją parūpino Artimųjų Rytų žiniasklaidos tyrimų institutas (MEMRI). – Tyrėjai įrodė, kad Elvira prisidėjo iš viso prieš šešių brolių ir vienos sesers kankinystės“.

Žurnale teigiama, kad E. Karajevos tikėjimas nebuvo nuoširdus ir kad jos vyras Abu Muslimas buvo tarp septynių „Islamo valstybės“ šalininkų, kuriuos ji įdavė Rusijos specialiosioms tarnyboms.

„Nusprendėme nesileisti į detales apie Elviros santykius su Rusijos specialiųjų tarnybų agentais, - rašoma „Istok“ straipsnyje. – Mūsų skaitytojams pakaks žinoti, kad ji veikė prieš islamo religiją, padėjo savo priešams ir savo veiksmais sutrukdė džihado plėtrai Kaukazo žemėse, padėdama nužudyti Dievo tarnus“.

Ji buvo nužudyta šūviu į galvą ir numesta šiukšlyne, priduriama žurnale.

Tačiau Rusijos žiniasklaida E. Karajevą įvardija kaip vieną iš penkių moterų, prieš kurias praėjusių metų lapkritį buvo surengtas vienas antiteroristinis reidas. E. Karajeva ir kitos moterys – visos kilusios iš Dagestano – buvo apkaltintos tuo, kad pardavinėjo namų gamybos muilą ir vaikiškus drabužius, kad surinktų pinigų skurstantiems musulmonų jaunuoliams, nors iš tikrųjų siųsdavo šiuos pinigus teroristams.

Moterys prekiavo Dagestano sostinėje Machačkaloje, kur neva buvo įvykdyta mirties bausmė tariamai šnipei.

Manoma, kad įtariama kuopelės lyderė Darja Itsankova pabėgo iš šalies. Taip pat įtariama, kad ji buvo ištekėjusi už rusų kilmės kanadiečių boksininko Williamo Plotnikovo, vėliau tapusio sukilėliu ir galėjusio palaikyti ryšius su broliais Carnajevais, atsakingais už 2013 metų sprogimus per Bostono maratoną. W. Plotnikovas žuvo Dagestane 2012 metais.

Dvi iš minėtų moterų – Saida Chalikova ir Elena Aršachanova – gruodžio mėnesį pripažino savo kaltę, kai joms buvo pažadėta skirti trumpesnes bausmes. Tuo metu žiniasklaida skelbė, kad neaišku, ar E. Karajevos bei dar vienos moters – Polinos Atemaksinos – bylos pasiekė teismą.

Kai balandžio mėnesį vienas teismas S. Chalikovai ir E. Aršachanovai skirtas bausmes sumažino iki kiek daugiau negu penkerių metų nelaisvės, svetainė grani.ru vėl pranešė, kad E. Karajevos ir P. Atemaskinos bylų likimas yra nežinomas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)