Duodamas ESBO vykdomos „Gukovo“ ir „Donecko“ (Rusijai priklausanti Rostovo sritis) kontrolės punktų stebėjimo rezultatų ataskaitą, D. Bearas paragino susimąstyti, kas vyksta kituose kontrolės punktuose, esančiuose Kijevui nepavaldžiame Ukrainos sienos su Rusija ruože, kurių ESBO nestebi.

JAV atstovas ESBO pabrėžė, kad vykdoma misija, neatsižvelgiant į visas Rusijos sukeliamas kliūtis ir bandomus primesti suvaržymus, vis dėlto padėjo nustatyti ir užfiksuoti destabilizuojančius ir destrukciją skatinančius Rusijos veiksmus rytiniuose Ukrainos rajonuose.

D. Bearas paminėjo, kad Rusija jau tris mėnesius neatsako į ESBO pateiktą užklausą dėl leidimo stebėtojams išeiti iš šių dviejų kontrolės punktų ir tam tikru atstumu apeiti juos iš išorės.

Kaip aiškino D. Bearas, Rusijos primetami stebėtojų veiksmų apribojimai trukdo atidžiau įsižiūrėti į sieną kertančius asmenis ir pamatyti, ar tai kariškiai, jei sieną jie pervažiuoja sėdėdami transporto priemonėse arba esant prastoms oro sąlygoms.

„Visiems žinoma, kad Rusijos mėginimas sudaryti įspūdį, jog šie asmenys – civiliai, yra bandymas nuslėpti tiesą: juk jie vyksta į Ukrainą kariauti“, – sakė D. Bearas.

Pasak D. Bearo, kai kurie duomenys rodo, kad atvykę į separatistų užimtus Ukrainos regionus sieną kirtę asmenys apginkluojami.
JAV atstovas pridūrė, kad vykdant misiją mažiausiai 27 kartus pavyko užfiksuoti į Rusiją grįžtančius katafalkus su užrašu „Krovinys 200“, paprastai nurodančiu, kad vežami žuvę kariai.

„Tai tikra gėda – Kremliaus sąžinės dėmė: Rusijos sūnūs siunčiami bergždžiai žūti, o jų atminimas dergiamas neigiant jų pasiaukojimą“, – sakė D. Bearas.