Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vadas generolas Valerijus Gerasimovas, kurį citavo agentūros, sakė, jog niekas nenori garantuoti, kad priešraketinės gynybos nebus panaudotos prieš Rusiją.

Iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo nuskambėjo vieni griežčiausių pastarojo meto pareiškimų Vakarų atžvilgiu, kuriuose Jungtinės Valstijos ir NATO buvo apkaltintos tuo, kad bando pakenkti kariniam ir ekonominiam Rusijos potencialui, kišasi į Ukrainos reikalus ir tiesiogiai prisideda prie „spalvotųjų revoliucijų“, skelbia „RIA Novosti“.

Prieš 50 šalių karinius atašė armijos generolas kalbėjo apie Rusijos poziciją aktualiausiais tarptautinio saugumo klausimais.

Kaip skelbia „RIA Novosti“, V. Gerasimovo teigimu, Vakarai Rusiją laiko viena svarbiausių geopolitinių varžovių ir, pasitelkę tinkamą pretekstą, perkelia savo karinę infrastruktūrą sienų su Rusija link, tuo pačiu destabilizuodami padėtį regione.

Savo kalboje generolas itin akcentavo esą Vakarai bando vienomis ar kitomis priemonėmis susilpninti karinį bei ekonominį Rusijos potencialą. Viena iš tokių priemonių – priešlėktuvinės gynybos (PRG) sistemos plėtra.

„Dedamos pastangos realizuoti konkrečias veiklas, kuriomis siekiama susilpninti Rusijos strateginių branduolinių pajėgų smūgiavimo potencialą“, – pareiškė generolas.

Pasak jo, JAV pasiūlymai dėl priešraketinės gynybos sistemos Europoje peržengia būtino saugumo regione užtikrinimo ribas.

„Nepaisant daugybės pasiūlymų, nei Jungtinės Valstijos, nei Europos šalys ar NATO iš esmės nenori garantuoti, kad nepanaudos jos (priešraketinės gynybos) prieš Rusijos Federaciją“, – sakė generolas.

NATO, V. Gerasimovo teigimu, naudojasi įvykiais Ukrainoje, kad toliau galėtų artinti savo karinę infrastruktūrą prie Rusijos sienų.

„Lenkijoje, Baltijos šalyse, Juodosios ir Baltijos jūrų akvatorijose didinamos sausumos, aviacijos ir jūrinės aljanso pajėgos. Aktyvuojami kariniai NATO apmokymai ir treniruotės pagal išgalvotas legendas apie pavojaus iš Rytų atrėmimą“, – pažymėjo jis.

V. Gerasimovas piktinosi, kad Vakarų valstybių atstovų retorikoje „Rusija laikoma tiesiogine pastarųjų metų įvykių Ukrainoje, virtusių kruvinu vidiniu konfliktu šalies pietryčiuose, kaltininke“.

„Maža to, būtent palaikant Vakarų šalims, nuo posto buvo nušalintas teisėtai išrinktas Ukrainos prezidentas“, – sakė generolas.