"Mes apgailestaujame dėl to labai blogo signalo, kuris buvo pasiųstas tarptautinei bendruomenei, Iranui paskelbus apie naujausius raketų bandymus", - sakė užsienio reikalų ministerijos atstovas Bernard’as Valero, primindamas Teheranui "apie laivybos laisvę sąsiauriuose ir būtinybę išsaugoti palankų klimatą, atsižvelgiant į šią laisvę".

Iranas pirmadienį netoli Ormūzo sąsiaurio atliko raketų bandymus, taip netiesiogiai pakartodamas savo grasinimus blokuoti šį strategiškai svarbų vandens kelią, jei dėl Teherano vykdomos ir prieštaringai vertinamos branduolinės programos Vakarai jam paskelbs naujų sankcijų.

Paskutinę jūrų pajėgų pratybų dieną, pirmadienį, į rytus nuo sąsiaurio, prie Persijos įlankos vartų buvo išbandytos dvi raketos.

Karinės pratybos buvo surengtos siekiant parodyti, jog Iranas yra pajėgus uždaryti Ormūzo sąsiaurį, per kurį yra plukdoma apie 40 proc. pasaulio naftos.

Pasak B.Valero, Europos Sąjungos derybos dėl Irano naftos importo embargo "vyksta gerai". Dėl šio draudimo įvedimo bus apsispręsta šio mėnesio pabaigoje vyksiančiame ES užsienio reikalų ministrų susitikime.

Įsakymo užtverti Ormūzo sąsiaurį niekas nedavė, sako laivyno vyriausiasis vadas

Įsakymo Irano ginkluotosioms pajėgoms užtverti Ormūzo sąsiaurį niekas nedavė, pareiškė Irano karinio jūrų laivyno (KJL) vyriausiasis vadas Habibollah Sayari, praneša pirmadienį vietos televizija.

"Jokių įsakymų uždaryti Ormūzo sąsiaurį nebuvo, - sakė KJL vyriausiasis vadas. - Bet mes esame pasirengę įvairiems (veiksmų) variantams.

Tačiau drauge admirolas pranešė, kad Ormūzo sąsiaurio užtvėrimas buvo tobulinamas per pirmadienį pasibaigusius karinius jūrų mokymus "Velayat-90".

Į Teherano pareiškimą, kad gali būti užtvertas Ormūzo sąsiauris, per kurį eina apie 40 proc. pasaulinio naftos ir naftos produktų eksporto, praėjusią savaitę žaibiškai reagavo JAV.

Pentagonas pareiškė, kad Amerikos kariai neleis Teheranui nutraukti laivų eismo Ormūzo sąsiauriu.

Kaip jau pranešta, gruodžio 24 dieną Iranas pradėjo didelio masto 10 dienų karinius jūrų mokymus "Velayat-90". Jie vyko 2 tūkst. kv. m teritorijoje Indijos vandenyne, kuri driekiasi nuo Persijos įlankos ir Ormūzo sąsiaurio iki Adeno sąsiaurio.

Irano karinis jūrų laivynas pirmą kartą surengė karinius mokymus tokioje didelėje teritorijoje. Kaip pareiškė Teheranas, jie turi parodyti Irano ginkluotųjų pajėgų kovinę galią ir sugebėjimą veikti tarptautiniuose vandenyse.