"Iranas ir P5+1 grupės šalys, t.y. stipriausios pasaulio valstybės, rimtai nusiteikusios išspręsti likusius nesutarimus iki lapkričio, tačiau lieka galimybė ir derybas pratęsti, jeigu susitarti nepavyks", - "Fars" naujienų agentūrai kalbėjo Irano užsienio reikalų ministro padėjėjas Abbasas Araqchi.

Iranas ir šešios stipriausios pasaulio politinės jėgos - Jungtinės Valstijos, Prancūzija, Vokietija, Kinija, Rusija bei Didžioji Britanija - tikisi, kad išsprendus daugiau kaip dešimtmetį su Iranu trunkančius nesutarimus dėl branduolinės programos, sumažės įtampa regione bei grėsmė kilti dar vienam karui Artimuosiuose Rytuose.

Izraelis kelis kartus grasino panaudoti prieš Irano atomines struktūras karinę jėgą, jeigu susitarimo nepavyktų pasiekti diplomatiniu keliu. Savo ruožtu Teheranas neigia Vakarų valstybių bei jų sąjungininkių kaltinimus dėl galimos branduolinio ginklo gamybos, tačiau urano sodrinimo procedūrų nutraukti nesuruošia. Po tokio valstybės sprendimo JAV, Europos Sąjunga ir Jungtinių Tautų saugumo taryba pradėjo taikyti Iranui sankcijas.

JAV, Irano ir ES diplomatai Vienoje susitiks ateinančią savaitę ir toliau tęs sieks pasiekti kompromisinį sprendimą dar iki lapkričio 24 d. pasibaigsiančio galutinio derybų termino.

"Iranas ir Vakarai ryžtingai nusiteikę susitarti. Vienoje aptarsime tokius klausimus kaip urano sodrinimas bei sankcijų atšaukimas. Dėl derybų baigties ir galutinio termino vis dar esame nusiteikę optimistiškai", - pabrėžia A. Arakčis.