Pranešama, kad po žūties spalio 20 d. Libijos diktatorių Muammarą Gaddafi slapta palaidojo ankstų antradienio rytą Sacharos dykumoje, rašo „Time“. M. Gaddafi toli gražu ne pirmas diktatorius ar piktadarys, palaidotas slaptoje, neskelbiamoje vietoje.

Adolfas Hitleris

Vieno iš didžiausių XX a. piktadarių amžinojo poilsio vieta nežinoma. Vokietijos diktatorius Adolfas Hitleris nusižudė (kartu su žmona Eva Braun) 1945 m. Bendražygiai jo kūną kremavo, o pelenus užkasė Reicho kanceliarijos sode.

Vėliau sovietiniai kareiviai pelenus iškasė ir užkasė kitur, už Berlyno. Kalbama, kad Hitlerio pelenus per kelis dešimtmečius kelis kartus iškasė ir perlaidojo. Populiariausia versija – kad 1970 m. KGB darbuotojui nurodė palaidoti pelenus nežinomoje vietoje. Toji vieta iki šiol nežinoma.

Osama Bin Ladenas

Gegužę žuvusio Osamos bin Ladeno kūną per parą, kaip to reikalauja islamo tradicijos, palaidojo jūroje. JAV pareigūnų teigimu, būtų buvę sunku rasti šalį, kuri norėtų priimti ieškomiausio pasaulyje teroristo palaikus, juo labiau Amerika nebūtų norėjusi jį laidoti savo žemėje, kad paskui prie kapo imtų plūsti jo pasekėjai.

Sklando gandai, kad JAV prašė Saudo Arabijos priimti O. bin Ladeno kūną (O. bin Ladenas gimė šioje šalyje), bet nesulaukė sutikimo. Teroristų vadas buvo taip greitai palaidotas, kad yra manančių, jog jis dar gyvas.

Jimmy Hoffa

1975 m. Amerikos leiboristų lyderis dingo. Nuo tada sklando įvairiausių gandų apie jo likimą. Populiariausia legenda – kad jį palaidojo „Giants“ stadione Naujajame Džersyje.

Mafijos vadeiva Donaldas Frankas 1989 m. interviu pareiškė, kad J. Hoffą Detroite nužudė mafija, o palaikus įmūrijo į naujo stadiono pamatus. FTB pareiškė, jog nėra įrodymų.

2010 m. pamatus išgriovė, iš tiesų nieko nerado.

Oficialiai jį paskelbė mirusiu 1982 m. Iki šiol jo kūno nerado. Ironiškiausia, kad jo antras vardas buvo Riddle (angl. mįslė).

Aleksandras Makedonietis

Ne tik nežinoma, kur ilsisi Aleksandras Makedonietis, bet nebeliko ir dviejų kapų, kuriuose jis buvo palaidotas. Aleksandras Makedonietis pageidavo, kad jo kūną įmestų į Eufrato upę, nes norėjo tokiu būdu dingti iš žemės.

Jo vadai šį norą ignoravo ir paruošė kūną laidoti. Pagal vieną legendą, Aleksandro kūną palaidojo Egipte, paskui perkėlė į Aleksandriją. Vėliau palaikus dar kartą ekshumavo ir užkasė nežinomoje vietoje Aleksandrijoje. Buvo surengtos 140 oficialių Aleksandro Makedoniečio kapo paieškos operacijų, tačiau nė viena nebuvo sėkminga. Netyčia atsitiko taip, kaip ir norėjo didysis karvedys – jo amžinojo poilsio vieta nežinoma.

Čingischanas

Mongolai kareiviai labai pasistengė, kad niekas nesužinotų, kur palaidotas vadas Čingischanas. Anot legendos, jie nužudė kiekvieną, kas prisiartindavo prie vado kapo, kad jo palaidojimo vieta liktų nežinoma.

Na bet žmonės nesiliovė spėlioti. Per kelis šimtmečius prirašyta įvairių istorijų apie Čingischano kapą. Vieni spėlioja, kad jis palaidotas gimtoje Mongolijos provincijoje Khentii Aima.

Kalbama, kad pakreipė net Onono upės vagą, kad nuslėptų kapo vietą. Pasakojama, kad kartu su juo užkasė kupranugariuką, o po 30 m. rado kupranugarę verkiančią prie kapo. Šiaip ar taip Čingischanas ilsisi ramybėje ir nežinomybėje.

Waltas Disney

Nežinant kapo vietos, dažnai gimsta mitai. Pavyzdžiui, sklando gandai, kad 1966 m. mirusį Waltą Disney užšaldė ir palaidojo Disneilende po Karibų jūros piratų atrakcionu. Iš tiesų kapinių „Forest Lawn“ tvarkytojai neatskleidžia, kur užkasti jo pelenai.

Dar didesnė paslaptis gaubia Romanovų kapą. 1991 m. imperatorių šeimos ir jų tarnų kūnus iškasė, tačiau iš 11 rado tik 9 palaikus, kur likę du neaišku.

Kai 1779 m. kapitonas Jamesas Cookas žuvo Havajuose, vietiniai palaidojo jį kaip savo vadus ir vyresniuosius – supjaustė, nuskuto nuo kaulų mėsą, o dalį palaikų grąžino Didžiajai Britanijai, kad palaidotų juos jūroje. Tad jo amžinojo poilsio vieta visiškai neaiški.

Abejonės sklandė ir dėl Prancūzijos karaliaus Liudviko XVII (Karaliaus Liudviko XVI ir Marijos Antuanetės sūnaus) kapo. Galiausiai 2000 m. atliktas DNR tyrimas patvirtino, kad jaunasis princas iš tiesų mirė nelaisvėje, nepabėgo, kaip daugelis galvojo.