Pareigūnai pastebi, kad iki 2050-ųjų 1,6 mlrd. pasieksiantis gyventojų skaičius kels grėsmę sparčiam šalies ekonominiam vystymuisi, rašo telegraph.co.uk.

Gyventojų skaičiaus augimas šalyje buvo beveik draudžiama tema nuo griežtos Indiros Gandhi vykdytos politikos laikų. Tuomet įgyvendintos priemonės, apėmusios priverstinę sterilizaciją ir vazektomiją, aštuntojo dešimtmečio viduryje sukėlė didelį pasipiktinimą.

Pasak Nacionalinio gyventojų skaičiaus stabilizacijos fondo atstovo Amarjeeto Singho, indijai teks persvarstyti savo poziciją, siekiant stabdyti gyventojų skaičiaus augimą, sukelsiantį dar didesnį skurdą.

Dabartinis 1,1 mlrd. siekiantis Indijos gyventojų skaičius iki 2026 metų padidės dar 371 mln. ir smarkiai aplenks Kiniją su jos 1,35 mlrd. gyventojų.

Ataskaitos paskelbimas sukėlė Indijos demografų ir komentatorių diskusijas, ar tolesnis gyventojų skaičiaus didėjimas paspartins ar sulėtins šalies ekonominį augimą. Indijos ekonomika dabar auga daugiau kaip 9 proc. ir nusileidžia tik Kinijai.

A. Singhas įspėjo, kad Indijai tapus daugiausiai gyventojų turinčia šalimi, keli šimtai milijonų jos gyventojų įklimps skurde.

„Jei augimo tempai nepakis, per 50 metų gyventojų skaičius padvigubės, o tvarus vystymasis taps nebepasiekiama“, – teigė jis.

Jo ataskaitoje teigiama, kad tarp 500 mln. vargingai didėjančių gyventojų padidėjęs ekonominis nesaugumas lemia padažnėjusius paauglių nėštumus. Ataskaitoje teigiama, kad ketvirtadalis Indijos paauglių mergaičių iki 18 metų arba pastoja, arba tampa motinomis.

Sveikatos ir šeimos gerovės ministerijai pateiktą A. Singho ataskaitą sukritikavo ekspertai ir komentatoriai. Anot jų, auganti tauta galėtų duoti „demografinių dividendų“ ir dar paskatinti šalies ekonominį augimą.

Vienas įtakingiausių Indijos socialinių komentatorių Pavanas K. Varma teigia, kad jau dabar Indija kasmet parengia 160 tūkst. naujų kvalifikuotų inžinierių ir daugiau kaip milijoną technikų, o šie skaičiai augant gyventojų skaičiui bei investicijoms į švietimą dar labiau didės.