Jo teigimu, planas atgaivinti didelę dalį Sovietų Sąjungos atneš klestėjimą visoms trims šalims. Jis buvo pateiktas Ukrainos parlamentui – Aukščiausiajai Radai.

„Pagrindiniai šio projekto motyvai – ekonominiai. Kartu mes būsime turtingesni“, – J. Fedorovas sakė AFP.

Jis pridūrė, kad ši sąjunga leistų pranokti turtingiausių Europos šalių gyvenimo lygį.

Sujungimas esą leistų padidinti gyventojų perkamąją galią, išplėstų viduriniąją klasę ir pailgintų gyvenimo trukmę iki 75 metų, teigiama plane, kurio kopiją gavo AFP.

„Mes konsultuojamės su visomis politinėmis Ukrainos, Rusijos ir Baltarusijos partijomis dėl pradėjimo įgyvendinti šį planą, kad būtų sukurta viena valstybė“, – teigė J. Fedorovas.

Jis pridūrė, kad derybos gali užtrukti iki penkerių metų. „Tai ilgas procesas“, – sakė J. Fedorovas.

Ukrainos vicepremjeras Borisas Kolesnikovas šios idėjos atžvilgiu nusiteikęs skeptiškai: „Žinoma, ekonominis bendradarbiavimas būtų naudingas mūsų šaliai. Bet politinė vienybė – labiau iš mokslinės fantastikos srities“.

Vienas iš opozicijos lyderių Sergejus Sobolevas – labiau kritiškas. Jis planą apibūdino kaip „politinę paranoją“: „Šis žmogus turėtų pasikalbėti verčiau su gydytojais nei su politikais“.

Tuo metu parlamentaras Leonidas Grachas iš Ukrainos Komunistų partijos nusiteikęs entuziastingai: „Tai svarbi idėja, mes turime įtraukti ją į darbotvarkę“.

Apklausos rodo, kad didelė dalis rusų jaučia nostalgiją buvusiai Sovietų Sąjungai, kurios griūtį Rusijos premjeras Vladimiras Putinas apibūdino kaip didžiausią XX a. geopolitinę katastrofą.

Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas šią idėją nuleidžia juokais.

„Aš negirdėjau apie šią iniciatyvą. Mūsų deputatai – labai kūrybingi ir turintys daug talentų. Jūs geriau bendraukite su jais tiesiogiai“, – sakė jis reporteriams.