Politikai turės 21 dieną izoliuotis specialiose patalpose. Ši žinia sukėlė nepatogumų valdžiai, „tik patriotų“ sudėties vietos parlamentui turint susirinkti į pirmąjį posėdį jau ateinančią savaitę.

Aukšto rango valdininkai, įskaitant miesto policijos ir imigracijos tarnybų vadovus bei 19 įstatymų leidėjų, buvo tarp 170 žmonių, kurie vėlai pirmadienį dalyvavo Kinijos pagrindinės teisėkūros institucijos nario Witman Hungo gimtadienio vakarėlyje.

Po to renginio buvo preliminariai nustatytas vienintelis COVID-19 atvejis, todėl ketvirtadienį iš pradžių buvo liepta karantinuotis keliems žmonėms, kaip manoma, turėjusiems artimų kontaktų su užsikrėtusiuoju.

Tačiau penktadienį medicinos tarnybų inspektoriai tokį nurodymą pritaikė ir visiems likusiems dalyviams, antram asmeniui sulaukus teigiamo testo rezultato.

„Visiems vakarėlyje dalyvavusiems žmonėms turi būti taikomas karantinas“, – žurnalistams sakė Honkongo sveikatos apsaugos centro pareigūnė Chuang Shuk-kwan.

Institucija nepatikslino, kurie dalyviai izoliuosis karantino stovykloje.

Tačiau vyriausybė anksčiau patvirtino, kad tapų bare, kur buvo švenčiamas gimtadienis, apsilankė 13 aukšto rango pareigūnų ir 19 įstatymų leidėjų.

„Šiuo metu karantino centre turime daugiau nei 60 žmonių, o procesas dar nebaigtas“, – sakė sveikatos apsaugos pareigūnas Edwinas Tsui.

Vienas iš įstatymų leidėjų, užkietėjęs nacionalistas Juniusas Ho, praėjus dviem dienoms po vakarėlio susitiko anapus sienos su Kinijos vyriausiuoju pareigūnu, atsakingu už Honkongo politiką.

„Tik patriotų“ parlamentas

Nors pagal tuo metu galiojusias taisykles vakarėlis buvo teisėtas, sveikatos apsaugos pareigūnai tris dienos iki renginio patarė gyventojams vengti didelių susibūrimų.

Honkongo lyderė Carrie Lam anksčiau sakė esanti „labai nusivylusi“, kad tiek daug pareigūnų ir kabineto narių prisijungė prie didelio renginio.

Tarp susirinkusiųjų buvo miesto policijos vadovas Raymondas Siu, imigracijos direktorius Au Ka-wangas, vidaus reikalų sekretorius Casparas Tsui ir miesto kovos su korupcija ombudsmenas.

„Nuoširdžiai atsiprašau visų honkongiečių. Apmąsčiau šį incidentą ir ateityje būsiu budresnis“, – penktadienį paskelbtame pareiškime cituojamas Au Ka-wangas.

Į karantino įstaigą siunčiamiems įstatymų leidėjams dabar teks praleisti pirmąją miesto parlamento sesiją, vyksiančią kitą trečiadienį.

„Jaučiu, kad pasielgiau neatsargiai, ir dėl to labai gailiuosi, – penktadienį vietos radijui sakė įstatymų leidėjas Duncanas Chiu. – Tai buvo blogas pavyzdys.“

Keletas vietos žiniasklaidos priemonių paskelbė nuotrauką, kurioje matyti, kaip gimtadienį švenčiantis W. Hungas dainuoja į mikrofoną, per petį apkabinęs besišypsančią moterį. Abu buvo be kaukės.

W. Hungas vėlai ketvirtadienį viešai atsiprašė ir pats turės laikytis karantino.

Honkongo įstatymų leidžiamosios tarybos pirmininkas Andrew Leungas išreiškė viltį, kad pirmasis posėdis vyks, kaip ir planuota, kitą savaitę.

Nauja 90 miesto įstatymų leidėjų grupė buvo atrinkta praėjusį mėnesį pagal Pekino primestas naujas taisykles. Rinkimuose buvo leista dalyvauti „tik patriotams“, todėl buvo tikrinamas visų kandidatų politinis lojalumas.

Per balsavimą, pasižymėjusį rekordiškai mažu aktyvumu, tiesiogiai buvo išrinkti tik 20 deputatų. Likusius išrinko Pekiną palaikantys komitetai.

Šią savaitę vyriausybė sugriežtino COVID apribojimus, užfiksavus nedidelį omikron atmainos protrūkį, kaip manoma, prasidėjusį oro linijų „Cathay Pacific“ įguloje.

Anksčiau šią savaitę C. Lam pareiškė, kad ši bendrovė turi prisiimti atsakomybę už izoliavimo taisykles pažeidžiančius įgulos narius, net jeigu „ji gali nežinoti kiekvieno savo darbuotojo veiksmo“.

Ketvirtadienį žurnalistų paklausta, ar ji irgi turėtų taip pasielgi, C. Lam atsakė, kad parodytų „blogo valdymo“ pavyzdį, jei prisiimtų atsakomybę už savo ministrų, iš kurių tikimasi pavyzdingo elgesio, veiksmus.

Vakarėlio incidentas buvo ne pirmas kartas, kai Honkongo valdininkai sukėlė skandalą dėl sveikatos normų nesilaikymo.

Pernai trys imigracijos pareigūnai, įskaitant Au Ka-wangą, buvo nubausti už socialinio atstumo taisyklių pažeidimus, kai valgė karštus patiekalus prabangiame klube kartu su vienu nekilnojamojo turto vystytoju iš Kinijos žemyninės dalies.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją