Demokratų ir respublikonų įstatymų leidėjai iš Atstovų Rūmų specialiojo komiteto dėl Bengazio aršiai pliekė vieni kitus per keturis vienas po kito vykusius ilgus posėdžius, kurių atmosfera kartais labiau priminė šiurkštų tardymą.

Tačiau H.Clinton, labiausiai tikėtina demokratų kandidatė į prezidento postą 2016 metų rinkimuose, per klausymus sausakimšoje Specialiojo komiteto posėdžių salėje neprarado savitvardos ir kaltino savo varžovus politiniais tikslais eskaluojant kruvinų Bengazio atakų, kurios buvo surengtos jai einat valstybės sekretorės pareigas, temą.

Ilgai lauktoje kalboje, kuri gali turėti įtakos jos šansams kovoje dėl Baltųjų rūmų, H.Clinton, kaip jau yra padariusi anksčiau, prisiėmė dalį kaltės dėl atakų, kurios nusinešė keturių amerikiečių, tarp jų ambasadoriaus Christopherio Stevenso, gyvybes.

„Prisiimu atsakomybę už tai, kas nutiko Bengazyje, – sakė ji. – Esu čia, kad pagerbčiau tų keturių žmonių tarnybą.“

Tačiau buvusi valstybės sekretorė griežtai atmetė kaltinimus, kad nesustiprino saugumo Amerikos diplomatinės misijos komplekse, kurį 2012-ųjų rugsėjo 11 dieną užėmė islamo ekstremistai, tvirtindama, kad su ja niekada nebuvo tiesiogiai konsultuotasi dėl prašymų imtis papildomų priemonių.

H.Clinton kaltino savo varžovus, esą jie naudojasi Bengazio atakomis siekdami politinių taškų.

Klausymų metu buvusi valstybės sekretorė ne kartą piktai susikibo su respublikonais, taip pat ir dėl to, kaip tuometinė administracija pirmą kartą viešai apibūdino atakas, surengtas likus savaitėms iki JAV prezidento rinkimų. Tąsyk teigta, jog šios atakos buvo spontaniška reakcija į antiislamišką mėgėjišką filmą „Musulmonų nekaltumas“ (Innocence of Muslims).

Libija turėjo tapti... (Baracko) Obamos Baltųjų rūmų ir H.Clinton Valstybės departamento didžios sėkmės istorija“, – griežtai kalbėjo konservatyvių pažiūrų kongresmenas Jimas Jordanas.

„Galima susitaikyti su protestu dėl filmo. Tai nepadarys žalos. Bet ataka padarys“, – sakė jis.

„Kur prasidėjo šis melagingas naratyvas? – toliau žėrė priekaištus J.Jordanas. – Jį pradėjote Jūs, ponia sekretore.“

H.Clinton atmetė šį kaltinimą, atsikirsdama J.Jordanui: „Atsiprašau, kad tai kertasi su Jūsų naratyvu, kongresmene“.

„Privertė atrodyti kaip prezidentę“

Komitetas, tiriantis incidentą Bengazyje, buvo vertinamas labai prieštaringai, o faktas, kad respublikonai pastarosiomis savaitėmis įtraukė į jį antrąjį pagal rangą savo partijos narį Atstovų Rūmuose Keviną McCarthy (Keviną Makartį), pagrindžia prielaidą, kad ši komisija buvo įkurta pirmiausiai siekiant sukompromituoti H.Clinton prieš artėjančius prezidento rinkimus.

Demokratai neliko skolingi, kaltindami respublikonus surengus 4,7 mln. dolerių kainavusią raganų medžioklę prieš H.Clinton.

„Mums vertėtų užsiimti kuo kitu, o ne švaistyti mokesčių mokėtojų dolerius, stengiantis sužlugdyti kampaniją, – rūstavo aukščiausio rango demokratas tame komitete Elijah Cummingsas. – Tai neatitinka Amerikos dvasios.“

Komiteto pirmininkas Trey Gowdy neigė, kad šio tyrimo centre yra H.Clinton, sakydamas, kad jo nariai nesiekia „nieko kita, tik tiesos“.

Tragedija Bengazyje persekioja H.Clinton jau trejus metus, grasindama sugriauti jos vilti užimti Baltuosius rūmus – juolab po to, kai prieš 17 mėnesių pradėtas tyrimas padėjo nustatyti, kad ši politikė naudojo tarnybiniams reikalams privačią elektroninio pašto paskyrą ir serverį, kai dirbo diplomatijos vadovės poste.

Jos stiprus pasirodymas komiteto posėdyje gali padėti H.Clinton įtikinti skeptiškus rinkėjus, kad padėti tašką tame skandale, temdžiusiame jos kampaniją.

Jeigu ji būtų suklupusi tokią lemtingą dieną, kritikai tikriausiai dar labiau padidintų spaudimą dėl H.Clinton nuovokos ir diplomatinių gebėjimų, artėjant prezidento rinkimams, kurie vyks 2016 metų lapkritį.

Dauguma „Twitter“ komentarų apie H.Clinton pasirodymą buvo teigiami. Daugelis laikėsi nuomonės, kad tai suteiks labai stiprų postūmį jos prezidentinei kampanijai. Kai kurie jos šalininkai, pasipiktinę itin ilga šio tyrimo trukme, savo žinutėse naudojo žymą #FreeHillary (Laisvę Hillary).

„Man padarė įspūdį @HillaryClinton ir jos gebėjimas tvardytis. Tai daug sako apie tai, kaip ji reaguotų į spaudimą“, – pastebėjo rašytojas Brandonas Lee Fureigh.

„#Benghazi komitetas privertė @HillaryClinton atrodyti kaip prezidentę“, – pridūrė „Twitter“ vartotoja @Margaretherapy.

Kita komentatorė, vardu Kit, buvo viena iš nedaugelio, palaikiusių konservatorių poziciją H.Clinton palankių žinučių sraute.

„Labiausiai atgrasus ... lengvumas, su kuriuo meluoja abu Clintonai“, – rašė ji.