Tuo tarpu respublikonas Donaldas Trumpas aplankė virtinę vakarinių valstijų, įtemptai rinkimų kovai artėjant prie kulminacijos.

Likus devynioms dienoms iki prezidento rinkimų, 69 metų buvusi valstybės sekretorė aktyviai agitavo Floridoje – vienoje iš vadinamųjų svyruojančių valstijų, kur apsilankė airių alinėje, afroamerikiečių baptistų bažnyčioje, afroamerikiečių virtuvės restorane, išankstinio balsavimo vietoje ir rinkimams skirtame renginyje gėjų naktiniame klube.

Dvi dienas trukusios darbinės viešnagės Kalifornijoje metu H. Clinton aktyviai ragino rinkėjus dalyvauti išankstiniame balsavime. Jos duomenimis, balsuoti užsiregistravo rekordinis skaičius amerikiečių – 200 mln. rinkėjų, iš kurių 20 mln. jau pareiškė savo valią.

Tačiau penktadienį H. Clinton kampaniją supurtė FTB vadovo Jameso Comey paskelbtas pareiškimas, kad jo agentai tikrina neseniai aptiktą naują pluoštą buvusios valstybės sekretorės elektroninių laiškų. Ši žinia vėl atkreipė dėmesį į problemą, kurią H. Clinton tikėjosi jau palikusi praeityje.

Reaguodama į atsinaujinusį skandalą, demokratė piktai užsipuolė J.Comey, pareiškusi, kad jo pareiškimas kelia „didžiulį susirūpinimą“. Ji tai pat ėmėsi dar aktyviau raginti savo šalininkus eiti balsuoti ir pavadino D.Trumpą netinkamu asmeniu vadovauti šaliai, panaudodama prieš respublikoną jo paties ginklą.

„Kai patiri nokdauną, svarbu, ar gali vėl atsistoti“, – sakė H. Clinton susitikime su LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualių ir translyčių asmenų bendruomenės) nariais sausakimšame gėjų naktiniame klube Vilton Manorse, šalia Fort Loderdeilio.

„Kalbant apie Donaldą, Donaldas visada yra pirmoje vietoje, visi kiti – paskutinėje. Jis piktnaudžiauja savo galia, jis apeina sistemą ir nesuka galvos, kas dėl to lieka kaltas“, – sakė ji.

Prielaidos, esą H. Clinton sukėlė pavojų Jungtinėms Valstijoms, kai eidama valstybės sekretorės pareigas tarnybos reikalais naudojosi privačiu elektroninio pašto serveriu, penktadienį vėl atsidūrė dėmesio centre, J. Comey paskelbus, kad FTB atnaujino šio reikalo tyrimą, remdamasis pluoštu naujų elektroninių laiškų, apie kuriuos anksčiau nežinota.

D. Trumpui, patekusiam į smarkią kritikos ugnį dėl nederamo seksualinio elgesio, kuriuo jį kaltina 12 moterų, J. Comey paskelbta žinia tapo puikia proga pamėginti sumažinti atsilikimą nuo H. Clinton viešosios nuomonės apklausose.

Pažeistas įstatymas?

Respublikonų kandidatas sekmadienį tęsė aktyvią agitaciją vakarinėse valstijose, telkdamas savo šalininkus lemiamam mūšiui su H.Clinton. Pirmiausia jis apsilankė bažnyčioje Las Vegase, o vėliau dalyvavo trijuose mitinguose Nevadoje, Kolorade bei didžiausiame Naujosios Meksikos valstijos mieste Albukerkyje.

„Visi žinome apie didėjančius Hillary teisinius rūpesčius, kuriuos ji pati sau sukėlė savo nuosekliu, sąmoningu, tikslingu, tyčiniu nusikalstamu elgesiu“, – sakė jis per mitingą Naujojoje Meksikoje.

„Hillary Clinton – ne auka. Jūs, Amerikos žmonės, visais atžvilgiais esate šios korumpuotos sistemos aukos, ir tai, žmonės, yra jūsų paskutinė proga ją išgelbėti“, – sakė D. Trumpas, miniai skanduojant: „Už grotų ją!“

70-metis verslo magnatas nekart pabrėžė, kad H.Clinton elektroninių laiškų byla yra „didžiausio masto skandalas po Votergeito („Watergeit“), nulėmusio respublikonų prezidento Richardo Nixono atsistatydinimą 1974-aisiais.

H. Clinton kampanijos atstovai piktai reagavo į FTB direktoriaus pareiškimą ir pareikalavo jo detaliai paaiškinti savo sprendimą atnaujinti tyrimą, kuris liepą buvo užbaigtas.

„Jis grindžiamas insinuacijomis, o ne faktais“, – CNN sakė H. Clinton kampanijos vadovas Johnas Podesta.

Senato demokratų mažumo lyderis Harry Reidas FTB vadovui pareiškė, kad „savo šališkais veiksmais jūs galėjote pažeisti įstatymą“.

„Vos gavęs į rankas netiesioginių, menkiausių užuominų, susijusių su sekretore H. Clinton, jūs suskubote jas paskelbti pačioje nepalankiausioje šviesoje“, – rašoma H.Reido išplatintame pareiškime.

Nors H. Clinton tebeturi realių šansų patekti į istoriją kaip pirmoji moteris, užimsianti JAV prezidento postą, jos atotrūkis nuo D. Trumpo viešosios nuomonės apklausose mažėja.

Išduotas orderis laiškams

„ABC News“ ir „ Washington Post“ apklausoje demokratų kandidatė savo varžovą respublikoną aplenkė vos 1 procentu.

Floridoje, kur D. Trumpui būtina pergalė, nekilnojamojo turto magnatas buvusią valstybės sekretorę lenkia 4 proc., rodo „ New York Times“ ir Sienos tyrimų instituto (SRI) apklausa.

Kaip skelbia JAV žiniasklaida, sprendimas atnaujinti tyrimą dėl buvusios valstybės sekretorės elektroninių laiškų buvo priimtas FTB agentams konfiskavus nešiojamąjį kompiuterį, kuriuo naudojosi viena artimiausių H. Clinton padėjėjų Huma Abedin ir jos vyras Anthony Weineris, su kuriuo moteris kartu nebegyvena.

Nešlovę užsitraukęs buvęs kongresmenas 2011 metais buvo priverstas atsisakyti mandato paaiškėjus, kad jis siuntinėjo moterims gašlias nuotraukas. Dabar atliekamas tyrimas dėl įtarimų, jog A.Weineris, anksčiau laikytas vienu iš realiausių kandidatų į Niujorko mero postą, siuntė seksualinio turinio žinutes vienai 15-metei.

„The Washington Post“ sekmadienį vakare pranešė iš vieno JAV pareigūno sužinojęs, kad atliekant tyrimą dėl A. Weinerio, buvo atkurta beveik 650 tūkst. elektroninių laiškų, tačiau dalis jų nesusiję su tyrimu dėl H.Clinton.

JAV žiniasklaida sekmadienį paskelbė, kad FTB gavo orderį patikrinti elektroninius laiškus. Pasak CNN, laiškai buvo aptikti prieš kelias savaites, tačiau FTB tai iki penktadienio slėpė.

D. Trumpo rinkimų kampanijos vadovė Kellyanne Conway nepraleido progos užsipulti H. Clinton.

„Jai tereikia paskambinti savo draugei ir patikėtinei Humai Abedin ir pasakyti: „Papasakok mums, kas yra tuose elektroniniuose laiškuose, tuose prietaisuose, kuriais naudojaisi kartu su savo vyru pedofilu“, – sakė K. Conway „Fox News“.

Šis elektroninių laiškų skandalas nuo pat pradžių temdė H. Clinton rinkimų kampaniją. Ekspertų nuomone, mažai tikėtina, kad FTB iki rinkimų dienos padarytų reikšmingą pažangą tyrime ir kam nors jame būtų pareikšti kaltinimai.