Kaip interviu radijui „Vima“ sakė Janis Muzalas, į žemyninę Graikijos dalį pabėgėlius gabenantys keltai greitai galės naudotis antru uostu, kuris turėtų palengvinti 85 tūkst. gyventojų turinčios salos naštą.

„Mitilėnėje šiuo metu yra 15-17 tūkst. pabėgėlių, tokie yra oficialūs visų tarnybų pateikti duomenys“, – sakė ministro pavaduotojas.

„Šiai vietai skiriame pagrindinį dėmesį, nes padėtis yra ant sprogimo ribos“, – kalbėjo jis.

Pasak J.Muzalo, antras uostas bus atidarytas artimiausiomis dienomis Sigrio gyvenvietėje.

Jungtinės Tautos antradienį pranešė, kad šiuo metu Graikijos salose yra apie 30 tūkst. pabėgėlių ir migrantų, iš kurių apie 20 tūkst. susitelkę Lesbo saloje.

„Atrodo, kad praeitą savaitgalį (į Graikiją atvykstančių migrantų) skaičius šoktelėjo, o vėliau sumažėjo“, – sakė JT pabėgėlių reikalų agentūros atstovė Melissa Fleming, pridūrusi, kad „dabar Graikijos salose yra 30 tūkst. pabėgėlių“.

Lesbas yra viena iš kelių Graikijos salų, kurioms tenka tvarkytis su tūkstančiais daugiausia iš Sirijos bėgančių migrantų, atplaukiančių jūra nuo netoliese esančių Turkijos krantų.

„Tikimės, kad per penkias artimiausias dienas (salos gyventojai) ir pabėgėliai pamatys akivaizdžių (padėties) pagerėjimo ženklų“, – sakė J.Muzalas.

Lesbo salos meras Spiras Galinas šeštadienį paragino gyventojus boikotuoti rugsėjo 29 dieną vyksiančius visuotinius rinkimus, protestuojant prieš augantį pabėgėlių skaičių.

„Raginame visus Lebo žmones nedalyvauti artėjančiuose rinkimuose, ir pareiškiame, kad neketiname balsuoti, jeigu nedelsiant nebus imtasi priemonių padėčiai palengvinti“, – buvo sakoma mero pareiškime.

Lesbos saloje policija šeštadienio vakarą panaudojo ašarines dujas, norėdama nustumti tūkstančius pabėgėlių ir migrantų, bandžiusių prasiveržti pro barjerus ir įlipti į specialiai užsakytą laivą, kuriuo kai kurie iš jų turėjo būti nuplukdyti į Atėnus.

Šimtai pabėgėlių ir migrantų protestavo prieš uždelstą registravimo procesą, kuris trukdo jiems keliauti toliau į šiaurę, į kitas Europos šalis.

Sekmadienį į saloje buvo sustiprintos saugumo pajėgos, kai pabėgėliai iš Sirijos buvo apmėtyti Molotovo kokteiliais.

Policija suėmė du 17 metų jaunuolius, kurie metė du butelius su padegamuoju skysčiu į parke miegojusius pabėgėlius, iš kurių vieną, sirą, sužeidė.

Registruojant atvykėlius pabėgėliams iš Sirijos yra teikiama pirmenybė, todėl iš kitų šalių atvykę migrantai yra priversti ilgai laukti saloje ir kelia įtampą.

Graikijos pakrantėse šiemet jau išsilaipino daugiau kaip 230 tūkst. žmonių, kurių didžioji dauguma nori vykti į kitas Europos Sąjungos šalis, daugiausia į Vokietiją ir Švediją.