Penktadienį Graikijos parlamente kalbėjęs A. Cipras tvirtino, kad derybos su kreditoriais yra lemiamame etape, tačiau, pasak premjero, skolintojų siūlymai nėra realistiški.

„Vienintelis realus derybų pagrindas – tai graikų pasiūlymas. Mums reikia visapusiško sprendimo. Tai – svarbiausias tikslas šiose derybose su partneriais“.

Atėnai šiek tiek išlošė laiko deryboms su kreditoriais. Graikija nutarė keturis mokėjimus Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) sujungti į vieną ir pervesti jį iki birželio pabaigos. Tačiau euro zonos finansų ministrų grupės pirmininkas Jeroen Dijsselbloemas akcentavo, kad mokėjimo atidėjimas problemos nesumažina, o apmokėjimas bet kokiu atveju turės būti atliktas.

Nuo 2010 metų, kai prasidėjo Graikijos skolų krizė, Europos Sąjunga (ES) ir TVF išleido beveik 250 mlrd. eurų šiai šaliai gelbėti, ir šias lėšas Atėnai palaipsniui turi grąžinti. Nors dalis Graikijos skolų buvo nurašyta 2012 metais, jos valstybės skola šiuo metu viršija 315 mlrd. eurų, arba 175 proc. BVP. Šis rodiklis tris kartus viršija valstybės skolos lygį, leistiną euro zonos šalims, kuris, pagal Stabilumo ir augimo paktą, sudaro 60 proc. BVP.