„Pagal Rusijos Federacijos Konstitucijos 89 str. „a“ dalį, patenkinti prašymą Rusijos pilietybės suteikimo Gerardui Xavierui Depardieu, gimusiam 1948 m. Prancūzijoje“, – ketvirtadienį skelbiama Kremliaus interneto svetainėje, informuoja newsru.com.

G. Depardieu jau anksčiau nusprendė išvykti į kaimyninę Belgiją, kurioje mokesčiai yra mažesni – 50 proc. Prancūzijos ministras pirmininkas Jeanas Marcas Ayrault pavadino šį poelgį apgailėtinu, o aktorius atsakė piktu laišku: „Kas jūs toks, kad mane teistumėte?.. Manęs nereikia nei gailėti, nei girti, tačiau nesutinku su žodžiu „apgailėtinas“. Gražinu jums savo pasą ir socialinę kortelę, kuria niekada nesinaudojau. Mūsų nebesieja viena tėvynė.“

Greitai aktorius tarstelėjo, kad V. Putinas neva jau atsiuntė jam rusišką pasą. Nors Rusijos vadovo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas paaiškino, kad aktorius juokauja, Rusijoje šį klausimą įvertino labai rimtai. Garsų aktorių panoro priglausti Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas, pusiau juokais mažais mokesčiais Rusijoje jį viliojo šalies premjeras Dmitrijus Medvedevas.

Prezidentas V. Putinas spaudos konferencijoje leido suprasti, kad jis – ne prieš, tad Federalinė migracijos tarnyba ėmėsi darbo.

Klausimą apie G. Depardieu likimą V. Putinui uždavė gruodžio 20 d. Maskvoje vykusioje spaudos konferencijoje. „Jeigu Gerardas iš tiesų nori gauti arba leidimą gyventi Rusijoje, arba rusišką pasą, šį klausimą laikysime išspręstu, išspręstu teigiamai“, – pareiškė V. Putinas. Pagal Konstituciją, jis turi teisę suteikti Rusijos pilietybę užsieniečiams.

V. Putinas tada pabrėžė: „Esu įsitikinęs, kad aukšti pareigūnai nenorėjo įžeisti Gerardo Depardieu, bet kaip ir visi aukšto ar vidutinio rango politikai, mes giname savo politiką, priimamus sprendimus. Bet jei taip buvo padaryta ne itin subtiliai, tai tiesiog nemalonus nutikimas.“

Menininkai – ypatingos, jautrios sielos žmonės, „kaip pas mus sakoma, dailininką greitai gali įžeisti“, tada sakė V. Putinas. „Todėl suprantu pono G. Depardieu jausmus ir noriu pasakyti, kad jis, nors ir pareiškė laikantis save europiečiu, pasaulio žmogumi, – skaičiau jo pareiškimą, – aš tikrai žinau, jog tarp mūsų susiklostė labai geri, draugiški asmeniniai santykiai. Nors ir nedažnai matėmės, žinau, kad jis jaučiasi prancūzu, labai myli savo šalį, jos istoriją ir kultūrą, tuo gyvena“, – sakė Rusijos prezidentas.

Nuo tada, kai prezidento F. Hollande’o vyriausybė paskelbė, kad asmenims, per metus uždirbantiems daugiau nei 1 mln. eurų, įves 75 proc. pajamų mokestį, dalis turtingiausių prancūzų įsikūrė šalyse, kuriose mokesčiai mažesni.

75 proc. mokestį keičia 13 proc. mokestis

Panašu, kad V.Putino sprendimas suteikia G.Depardieu, kuris jau anksčiau dažnai tapdavo Maskvos elito svečiu, galimybę mokėti 13 proc. pajamų mokestį, kuris Rusijoje taikomas visiems - nuo milijardierių iki skurdžių.

G.Depardieu sekmadienį sakė, kad Prancūzijos konstitucinio teismo nutartis atmesti vyriausybės siūlomą mokestį niekaip nekeičia didelį atgarsį ir įnirtingus debatus sukėlusio jo sprendimo išvykti iš Prancūzijos.

Prancūzijos vyriausybė pažadėjo neatsisakyti savo ketinimų taikyti 75 proc. tarifą didesnėms nei milijonas eurų (3,45 mln. litų) metinėms pajamom, taip pat pasiūlyti naują teisės akto formuluotę, kuri atitiktų konstituciją.

Norėjo keltis į Belgiją

G.Depardieu anksčiau minėjo ketinantis persikelti gyventi į Belgiją, kur milijonieriams taikomas 50 proc. pajamų mokestis, o žiniasklaida pranešė, kad aktorius specialiai įsigijo namą netoli sienos su Prancūzija, kad išvengtų drakoniškų mokesčių.

Šis aktorius gerai žinomas Rusijoje dar nuo Sovietų Sąjungos laikų, o kino gerbėjai jį iki šiol laiko kultine žvaigžde.

Sovietų Sąjungoje Prancūzija buvo laikoma viena iš draugiškiausių Europos šalių dėl jos stipraus socialistų judėjimo, o toks statusas lėmė, kad Prancūzijoje sukurti filmai būdavo dažnai rodomi sovietiniuose kino teatruose.

G.Depardieu dažnai tapdavo žiuri nariu tviskančiuose Maskvos ir Sočio kino festivaliuose.

Kvietė R.Kadyrovas

Aktorių prašyti Rusijos pilietybės ragino netgi Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas, geležiniu kumščiu valdantis regioną, kuriame per dvejus separatistinius karus su Rusija žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

"Neplanuoju aptarinėti jo veiksmų, tačiau galiu aiškiai pasakyti, kad esame pasiruošę priimti šį didį artistą", - R.Kadyrovas pareiškė dieną prieš tai, kai V.Putinas pirmąkart pakomentavo šią temą.

Ketvirtadienį Čečėnijos lyderio atstovas sakė, kad R.Kadyrovo kvietimas tebegalioja.

"Patvirtiname: jeigu Depardieu nori gyventi Čečėnijos respublikoje, tai būtų laikoma džiugia žinia, - jo atstovas Alvis Karimovas sakė radijui "Echo Moskvy". - Jam būtų suteiktos visos sąlygos geram gyvenimui ir kūrybiniam darbui."