Libijos sukilėliai sekmadienį paskelbė, kad Muamarui Kadhafi (Muamarui Kadafiui) lojalios pajėgos atsitraukė į vakarus ir galbūt traukiasi lyderio gimtojo miesto Sirto, kuris yra maždaug už 375 km nuo Tripolio, link.

Keli sukilėliai sakė, kad M.Kadhafi pajėgos pasuko atgal į Bin Džavadą. Sukilėliai iš jo pasitraukė kovo pradžioje, M.Kadhafi pajėgoms vykdant smarkų sausumos, jūros ir oro puolimą, kuris buvo pradėtas prieš Vakarų antskrydžių kampaniją.

Bin Džavadas yra toliausiai į vakarus nutolęs taškas, kurį sukilėliai buvo pasiekę prieš tai, kai M.Kadhafi pajėgos nustūmė juos atgal į rytus.

Paklaustas apie situaciją Bin Džavade, 30-metis sukilėlių kovotojas Samiras Nega sakė: "Sukilėliai yra šiame miestelyje. Sukilėliai yra ten ir ieško Kadhafi kareivių". Pasak S.Negos, ši informacija yra paremta iš fronto atvykstančių sukilėlių pranešimais.

Tačiau S.Nega taip pat sakė, kad M.Kadhafi pajėgos galėjo atsitraukti dar toliau. Paklaustas, kas nutiko toms M.Kadhafi pajėgoms, kurios pasitraukė iš naftos terminalo miesto Ras al nufo, S.Nega atsakė: "Jie pabėgo. Kadhafi pajėgos traukia į Sirtą".

Libijoje antskrydžius rengiantis tarptautinis aljansas

Libijos maištininkai perėmė dar du miestus

Libijos maištininkai perėmė dar du miestus po to, kai iš Muammar Gaddafi pajėgų perėmė Adždabijos miestą, pranešė BBC.

Jie dabar kontroliuoja rytinius pakrantės miestus Bregą ir Udžalą. Sukilėliai tvirtina, kad šiuos miestus užėmė be kovos ir dabar juda M. Gaddafi rėmėjų būstinės link.

Jie taip pat teigia kontroliuoją svarbų naftos gavybai Ras Lanufo miestą, tačiau šio pareiškimo autentiškumo kol kas negalima patvirtinti.

televizijos „Al Jazeera" korespondentas pranešė, kad sukilėliai pasiekė al Ukailą, kuri yra daugiau kaip 110 km į vakarus nuo Adždabijos ir kuri keliaujant į vakarus yra paskutinis miestas prieš svarbų naftos eksporto terminalą Ras al Unufą.

Per naujus koalicijos smūgius iš oro Libijoje žūsta ir kariai, ir civiliai žmonės, šeštadienį vakare sakė vyriausybės atstovas, kuris taip pat pakartojo raginimą nutraukti ugnį ir sušaukti skubų Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos posėdį.

„Šįvakar smūgiai iš oro prieš mūsų šalį tęsiasi visa jėga, - sakė atstovas Moussa Ibrahimas. - Netenkame daug gyvybių, kariškių ir civilių gyventojų".

„Šiandien smūgiai ir oro tęsėsi valandų valandas be sustojimo", - nurodė atstovas, turėdamas omenyje kelią tarp Muamaro Gaddafi gimtojo Sirto miesto ir už 400 km į rytus esančios Adždabijos. Sukilėlių pajėgos šeštadienį skelbė, kad atsiėmė tą kelią, palei kurį įsikūrę daug miestelių.

„Manome, kad žuvo daug civilių gyventojų, tarp jų - kai kurios šeimos, savo automobiliais bėgusios nuo smūgių iš oro, - tvirtino M. Ibrahimas. - Manome, kad tai yra žudymas, tai amoralu, tai neteisėta, tai nėra Saugumo Tarybos mandatas".

M.Ibrahimas pakartojo raginimą tuojau pat nutraukti antskrydžius ir surengti skubų JT Saugumo Tarybos, kuri anksčiau šį mėnesį sankcionavo neskraidymo zoną virš Libijos ir karinius veiksmus civiliams gyventojams apsaugoti, posėdį.

Tuo tarpu opozicijos kovotojų atstovas rytiniame sukilėlių bastione Bengazyje šeštadienį žurnalistams sakė, kad jų pajėgos atsiėmė Adždabiją. Tai patvirtino ir ten esantys reporteriai.

Koalicijos antskrydžių taikiniai taip pat buvo Sirte ir pietiniame Sabhos mieste, pranešė Libijos valstybinė televizija ir liudininkai.

Sekmadienio rytą BBC pranešė, kad Prancūzijos naikintuvai numušė penkis Libijos karinių oro pajėgų lėktuvus ir du malūnsparnius, praneša BBC.

Prancūzijos pareigūnai sakė, kad šie lėktuvai rengėsi kilti iš Misratos oro bazės ir atakuoti sukilėlių pajėgas.

Prancūzija yra viena iš koalicijos partnerių, palaikanti Jungtinių Tautų paskelbtą neskraidymo zoną virš Libijos. Ši zona buvo paskelbta po to, kai šalis atsidūrė ant pilietinio karo slenksčio dabartiniam diktatoriui Muammaru Gaddafi ėmus naudoti jėgą prieš protestuotojus.

Pranešama, kad sukilėliai yra užėmę rytinį Ajdabiya miestą ir stumiasi į vakarus.

Libijos televizija pranešė apie daugiau per naktį įvykdytų atakų Sabhoje, centrinėje Libijos dalyje. Televizijos reportaže teigiama, kad koalicijos pajėgos atakavo kariuomenės ir civilių zonas, tačiau šio pareiškimo autentiškumo patvirtinti negalima.

Karas Libijoje

Libijos sukilėliai vėl užėmė Bin Džavado kaimą

Su Muamaro Kadhafi (Muamaro Kadafio) režimu kovojantys Libijos sukilėliai sekmadienį vėl užėmė Bin Džavado kaimą, esantį už 50 km į vakarus nuo svarbaus naftininkų miesto Ras al Unufo, pranešė korespondentai.

Sukilėliai sakė pasinaudoję prancūzų antskrydžiais prieš Bin Džavadą, kurie buvo surengti 9 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku ir per kuriuos buvo sunaikinti keli tankai. Jų nuolaužos dabar matomos viename kelyje.

Netvarkingos sukilėlių armijos nariai pasistūmėjo toliau į vakarus, M.Kadhafi gimtojo Sirto miesto link, švęsdami šaudė į orą.

Džiūgaujantys sukilėliai šoko ir skandavo "Muamarai, tu esi šuo, mes atžygiavome tiesiai į Bin Džavadą". Tuo tarpu kiti šaudė į M.Kadhafi plakatą ir padegė Libijos vėliavą.

Viena sukilėlių grupė, padrąsinta nedidelio pasipriešinimo Bin Džavade, nuvažiavo keliu Sirto link. Šis miestas yra maždaug už 150 km į vakarus.

Sukilėliai iš Bin Džavado buvo pasitraukę kovo 6 dieną, kai patyrė didelių nuostolių per M.Kadhafi lojalių sausumos pajėgų, kurias rėmė karo lėktuvai, pasalą.