Jau nekalbant apie baudžiamąją atsakomybę, kuri gresia už valstybinės paslapties paviešinimą, Ukrainoje žuvusių Rusijos karių šeimos taip pat gali netekti ir pensijų, socialinių išmokų, darbo.

Karių motinas vienijanti organizacija, renkanti duomenis apie žuvusius rusų karius, pareigūnų kaltinama „šnipinėjimu“. Borisas Nemcovas, vos baigęs tyrimą apie Rusijos nuostolius Ukrainoje, buvo nužudytas.

Rusijos pilietinių teisių gynimo organizacijos, bandančios išsklaidyti oficialaus priešinimosi miglą, patvirtina tik kelis šimtus mirčių fronte, forbes.com rašo Paulas Roderickas Gregory.

„Delovaja Žizn“ dažniausiai rašo apie rinkas, finansus, verslą ir laisvalaikį. Sensacijų nesivaiko. Nepaisant to, publikacija „Kiek 2015 metais kils karių algos“ atskleidė tikrai skandalingą informaciją: pasirodo, straipsnyje pateikiamas skaičius žuvusių arba suluošintų Rusijos karių Rytų Ukrainoje.

Cenzūra skubiai pašalino skandalingą medžiagą, tačiau ją spėjo pastebėti Ukrainos žurnalo „Novy Region“ žurnalistai.

„Kompensacijos kariuomenės personalui, 2014-2015 dalyvavusiam kariniuose veiksmuose Ukrainoje“ – ar begali būti aiškiau? Be to, Rusijos valdžia, skirdama tokias kompensacijas, pritarė ir išmokoms karių, žuvusių per karinius veiksmus Ukrainoje, šeimoms (jos siekia apie 50 tūkst. dolerių (43 tūkst. 455 Eur).

Tiems, kurie kare buvo suluošinti, skiriama 25 tūkst. dolerių (21 tūkst. 730 Eur) kompensacija. Skelbiama, kad už vieną dieną konflikto zonoje Ukrainoje samdyti Rusijos kariai gauna 1800 rublių (22,6 Eur). Iš viso nuo 2015 metų vasario išmokėta daugiau nei 2000 kompensacijų žuvusių karių šeimoms ir 3,2 tūkst. suluošintiems kariams.

Faktas, kad žuvusių šeimoms ir suluošintiems mokamos kompensacijos, turi atsispindėti ir biudžete.

Kaip skelbia „Delovaja žizn“, bendras kompensacijų biudžetas siekia beveik 20 mln. dolerių (17,38 mln. Eur) – visai nedidelė 50 mlrd. dolerių (43,46 mlrd. Eur) sudarančio gynybos biudžeto dalis, tačiau pakankamai didelė, kad sudarytų atskirą biudžeto skiltį.

„Delovaja žizn“ tyčia ar netyčia pasirodžiusi informacija niekais pavertė V. Putino melą, esą Ukrainoje, gindami rusus nuo „neofašistų ekstremistų“, žuvo tik keli Rusijos patriotai.

Prasmės netenka ir pasakos, kad Ukrainoje nėra Rusijos pajėgų – tik savanoriai.

Cenzoriai iš Rusijos skubiai pašalino skandalingąją informaciją. Kremlius neabejotinai tvirtins, kad tai tebuvo klastotė. Kad ir kaip ten būtų, pateikiami skaičiai skamba įtikinamai ir patvirtina visiems seniai žinomą faktą: Ukrainoje yra Rusijos karių, Rusija juos aprūpina sunkiąja artilerija.

Aršiausi mūšiai pareikalavo daug aukų – nukentėjo abi pusės. Be to, visi puikiai žino, kad mūšiuose Ukrainoje žuvę Rusijos kariai į gimtinę pargabenami slapta – slapta ir laidojami.

Nepaisant akivaizdžių įrodymų, tik ketvirtadalis rusų mano, kad Ukrainoje yra Rusijos karių. Galbūt 3200 suluošintų jaunų vyrų ir daugiau nei 2000 gedinčių šeimų privers pagaliau praregėti? Belieka viltis, kad rusų, tikinčių tiesa, bus vis daugiau ir daugiau.