R. Dutertei gegužę laimėjus prezidento rinkimus, jam pasižadėjus išžudyti dešimtis tūkstančių nusikaltėlių ir per šešis mėnesius išvalyti šalį nuo nelegalių narkotikų, jau nužudyta apie 3 tūkst. žmonių.

„Kol netapau prezidentu, nesuvokiau, kokį didelį pavojų šalyje kelia narkotikai. Net jei norėčiau, negalėčiau jų visų išžudyti, nes ataskaita būtų štai tokio storio“, – savo gimtajame Davao mieste reporteriams vėlai sekmadienį sakė 71 metų R. Duterte.

Policija teigia, kad per daugiau nei du mėnesius, kai R. Duterte perėmė Filipinų prezidento pareigas, nužudė 1 105 su narkotikais susijusius asmenis. Kitus 2 035 žmones nužudė nežinomi užpuolikai. Žmogaus teisių stebėjimo organizacijos mano, kad tai gali būti linčiuotojų darbas, kuriuos paskatino ne kartą išreikštas R. Dutetė raginimas visuomenę padėti žudyti nusikaltėlius.

Vykdomas karas su narkotikais susilaukė stiprios JAV, Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Tautų (JT) kritikos, nes, jų teigimu, šalyje vykdomi neteisminiai žudymai. Filipinų lyderis atmetė kritiką, JAV prezidentą Baracką Obamą pavadinęs „kalės vaiku“, JT generalinį sekretorių Ban Ki-mooną „kvailiu“, ir pasižadėjo tęsti savo kampaniją.

R. Duterte pasižadėjo nužudyti 100 tūkst. žmonių ir daugybę kūnų panardinti į Manilos įlanką.