Paskyrimų komiteto sprendimas sukėlė sąmyšį Filipinų diplomatijos vadovybėje. Parlamentarai nusprendė, kad P.Yasay iš esmės atleistas, bet jo atstovas teigė, jog tai dar neaišku.

Žengdamas itin neįprastą žingsnį, minėtas Kongreso komitetas vieningai nubalsavo už P.Yasay paskyrimo atmetimą. Balsavimas įvyko po įtempto paskyrimo svarstymo, per kurį jis pripažino suklaidinęs parlamentarus.

„Jis nesakė tiesos. Jis nebuvo atviras per (tvirtinimo) svarstymų klausimų ir atsakymų dalį“, – paskelbęs sprendimą žurnalistams pasakė senatorius Panfilo Lacsonas (Panfilas Laksonas).

P. Yasay, kurį prezidentas Rodrigo Duterte paskyrė jo administracijai prieš aštuonis mėnesius pradedant darbą, per pradinį svarstymą tvirtino, kad niekada nebuvo Amerikos pilietis.

Tačiau trečiadienį P.Yasay vėl buvo klausinėjamas komitete ir sulaukė klausimų dėl dokumentų, rodančių, kad jis 1986 metais gavo JAV pilietybę.

Dokumentai taip pat rodo, kad P.Yasay kelios dienos prieš jo paskyrimą užsienio reikalų sekretoriumi JAV ambasadoje Maniloje atsisakė Amerikos pilietybės.

P.Yasay tvirtino, kad niekada nemelavo apie savo pilietybę, bet atsiprašė, kad „netyčia suklaidino“ komitetą.

„Galbūt atskleidžiau ne viską, ką privalėjau, atsakydamas į į šį klausimą, bet tai tikrai normalu per tokį procesą, – sakė P.Yasay. – Susijaudini, kažkaip pateiki atsakymus, kurių neketinai (pateikti).“

P. Lacsonas sakė, kad R. Duterte negali vėl paskirti P. Yasay.

Tai reikštų, kad prezidentas svarbiu Filipinams metu, kai šalis vadovauja Pietryčių Azijos valstybių organizacijai (ASEAN), turės ieškoti naujo diplomatijos vadovo.

Tačiau paklaustas, ar P. Yasay buvo iš esmės atleistas ir ar tai įsigalioja iškart, P. Yasay atstovas SMS žinute atsakė: „Stengiamė tai nustatyti.“

Tai, kad P. Yasay, kuris prieš kelis dešimtmečius buvo R.Duterte universiteto bendrabučio kambario draugas, turėjo JAV pilietybę, yra ironiška turint omenyje prezidento antiamerikietiškas tiradas.

P.Yasay taip pat reguliariai kritikuodavo Jungtines Valstijas, padėdamas nukreipti R.Duterte užsienio politiką nuo buvusios kolonijinės Filipinų valdytojos link Kinijos.

„Negalima amžinai būti mažaisiais rudaisiais Amerikos broliais“, – pernai sakė P. Yasay.