F. Hollande'as ir A. Merkel pareiškė, kad tuo metu, kai Prancūzija ir Vokietija peržengė savo istorinį priešiškumą ir tapo glaudžiomis sąjungininkėmis, Europos Sąjunga irgi privalo būti vieninga, spręsdama migrantų krizę ir potencialų Didžiosios Britanijos pasitraukimą iš Bendrijos po ateinantį mėnesį įvyksiančio referendumo.

Europai ir vėl kyla „susiskaldymo ir atsigręžimo į save“ pavojus, Prancūzijos lyderis sakė savo kalboje priešais tūkstančius baltų kryžių Duomono osuarijuje, kuriame palaidoti 130 tūkst. vokiečių ir prancūzų karių palaikai.

„Mūsų rimta pareiga yra įrašyta nuniokotoje Verdeno žemėje ... Mylėkim savo tautas, bet saugokim savo bendrus namus – Europą – be kurios būtume veikiami istorijos audrų“, – ragino F. Hollande'as.

Europos šalyse didėjant palaikymui kraštutinėms dešiniosioms partijos ir aštrėjant nesutarimams tarp Europos šalių, kaip reikėtų spręsti pabėgėlių antplūdžio problemą, Prancūzijos lyderis sakė, kad Europos vaidmuo – „kovoti su terorizmu, fanatizmu, radikalizmu“, bet tuo pačiu „priimti žmones, kurie bėga nuo žudynių“.

A. Merkel, kurios šalis praeitais metais priėmė per milijoną pabėgėlių, sakė, kad XXI amžiaus iššūkiai „gali būti atremti tik drauge“.

Kanclerė aiškino, kad „nacionalistinė mąstysena ir veiksmai nublokš mus atgal“ ir kad Europa yra „trapi“, nes išaiškėjo jos „silpnosios vietos“.

Iš XX amžiaus „katastrofų“ Europa turėjo pasimokyti, kad „būtina ne užsidaryti, o būti atviriems vieni kitiems“, pabrėžė A. Merkel.

Per ceremoniją Duomone, kurios režisieriumi tapo vokiečių kino kūrėjas Volkeris Schloendorffas, apie 4 000 prancūzų ir vokiečių vaikų atkūrė mūšio scenas, tratant būgnams tarp kapus žyminčių kryžių, parkrisdami ant žemės vaizduodami karių žūtį – ir vėl atsikeldami jaudinančioje scenoje, simbolizuojančioje viltį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)