Tai didžiausias iki šiol užregistruotas prieglobsčio prašytojų skaičius, skelbia „EUbusiness“.

„Situacija mūsų artimiausioje kaimynystėje kelia didelį nerimą“, - pažymėjo ES vidaus reikalų komisarė Cecilia Malmstroem, remdamasi duomenimis, kurie pirmaisiais penkiais 2013 metų mėnesiais jau rodo 19 proc. išaugimą.

Anot Europos prieglobsčio paramos biuro, labiausiai padaugėjo Sirijos, kurią jau ketvirtus metus kamuoja kruvinas pilietinis karas, taip pat Rusijos ir Kosovo piliečių, prašančių prieglobsčio.

Sirai sudarė apie 50 tūkst. iš 435 tūkst. 760 paraiškų, užregistruotų 2013 metais.

Taip pat pastebima, kad gerokai padaugėjo dėl prieglobsčio besikreipiančių ukrainiečių. Nuo šių metų kovo iki gegužės užregistruota 2 tūkst. jų paraiškų, kai paskutinius du dešimtmečius per mėnesį buvo pateikiama vidutiniškai 100 prašymų.

Pagrindiniai migrantų traukos centrai 2013 metais buvo Vokietija, Prancūzija, Švedija, Didžioji Britanija, Italija, kurios paieškų ir gelbėjimo misija jau vien praėjusį savaitgalį išgelbėjo 2 tūkst. 600 migrantų, ir Belgija.

Pagalba Italijai bus pagrindinis antradienį Milane vyksiančio ES šalių ministrų susitikimo klausimas.

Šiuo metu Europoje yra mažiau nei 100 tūkst. Sirijos pabėgėlių, daugiau nei 3 mln. sirų glaudžiasi Libane, Turkijoje ir Jordanijoje.