Masiniai reidai buvo įvykdyti po tragiškų įvykių Paryžiuje, kur per islamistų išpuolius prieš satyrinio savaitraščio "Charlie Hebdo" redakciją ir košerinių produktų parduotuvę Paryžiuje žuvo 17 žmonių.

Po išpuolio Paryžiuje kelios Europos valstybės padidino terorizmo grėsmės lygį, o Belgija, sekdama Prancūzijos pavyzdžiu, saugumui užtikrinti pasitelkė kariuomenę.

Penktadienį Belgijoje buvo sulaikyti islamistai, kurie galimai planavo išpuolius prieš policiją. Šeštadienį tyrėjai tęsia 13 įtariamųjų terorizmu apklausą. Penkiems sulaikytiesiems Belgijoje pateikti kaltinimai dalyvavimu teroristinės grupuotės veikloje. Ryšio tarp Belgijos nusikaltėlių ir teroro aktų dalyvių Paryžiuje kol kas nenustatyta.

"Ryšys tarp jų yra vienas - jų bendras nusiteikimas atakuoti mūsų vertybes", - pareiškė Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas

Per reidus penkiuose Paryžiaus regiono miestuose sulaikyta 12 žmonių. Dabar jie apklausiami dėl galimos "logistinės paramos" trims nukautiems išpuolių prieš "Charlie Hebdo" redakciją ir košerinių produktų parduotuvę dalyviams. Įtariama, kad jie galėjo remti teroristus ginklais ir transportu, pranešė policijos šaltiniai.

Prancūzijoje išlieka aukščiausias grėsmės saugumui lygis.

Vokietijoje apie 250 policininkų vykdė reidus 11-oje įtariamų namų ir butų ir sulaikė du įtariamuosius. Vienas iš jų, policijos duomenimis, vadovavo ekstremistų grupuotei, kuriai priklausė Turkijos ir Rusijos piliečiai. Įtariama, kad grupuotė rengė rimtą išpuolį Sirijoje.

Britų policija perspėja apie didžiulę terorizmo grėsmę.

"Čia turime reikalą su tūkstančiais potencialių teroristų", - pareiškė Europolo vadovas Robas Wainwrightas. Pasak jo, "su jais labai sunku kovoti, nes dažnai tai - žmonės, kurie veikia savarankiškai ir nepriklauso jokioms organizuotoms struktūroms".

Belgijoje po reidų sustiprintos saugumo priemonės

Belgijos valdžia stiprina saugumo priemones šalyje: šį savaitgalį tvarką šalies gatvėse saugos ir kariai, praneša BBC.

Penktadienį Belgijoje buvo sulaikyti islamistai, kurie galimai planavo išpuolius prieš policiją. Šeštadienį tyrėjai tęs 13 įtariamųjų terorizmu apklausą. Penkiems sulaikytiesiems Belgijoje pateikti kaltinimai dalyvavimu teroristinės grupuotės veikloje.

Šią savaitę Prancūzijos, Belgijos ir Vokietijos policija bei specialiosios tarnybos vykdė antiteroristinę operaciją, per kurią sulaikė per dvi dešimtis žmonių. Prancūzijos prezidentas Francoisas Hollande pareiškė, kad tarp sulaikytųjų - galimi sąmokslininkų, praėjusią savaitę nužudžiusių Paryžiuje 17 žmonių, bendrininkai.

Per reidą Vervjė islamistų namuose buvo rasta ginklų, įskaitant keturis AK-47 automatus, sprogmenų, pareigūnų uniformų.

Praėjusią savaitę per ekstremistų išpuolį prieš satyrinio savaitraščio "Charlie Hebdo" redakciją ir košerinių produktų parduotuvę Paryžiuje žuvo 17 žmonių.

Britanijos policija suėmė terorizmu įtariamą merginą

Viename Londono oro uoste buvo suimta 18-metė, kuri įtariama ruošimusi vykdyti teroro aktus ir priklausymu uždraustai organizacijai, pranešė Didžiosios Britanijos policija.

Mergina buvo areštuota penktadienį, kai atskrido į Stanstedo oro uostą. Ji siejama su anksčiau pradėtu tyrimu, dėl kurio pernai spalį jau buvo suimtas vienas 21 metų vyras.

Suimtoji buvo išvežta į vieną Londono policijos nuovadą, kur tebelaikoma areštuota, nurodė policija.

Didžiosios Britanijos kovos su terorizmu pareigūnai suėmė jau kelis asmenis nuo praėjusių metų rugpjūčio, kai šalyje buvo paskelbtas antrasis aukščiausias išpuolių grėsmės lygis, nerimaujant dėl potencialių atakų, kurių gali surengti džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kovotojai, grįžtantys į savo šalis iš kautynių Irake bei Sirijoje.

Daugumoje Europos šalių buvo paskelbta padidinta saugumo parengtis po praėjusią savaitę buvusių kruvinų išpuolių Paryžiuje ir policijos reidų Belgijoje, per kuriuos buvo nukauti du įtariami islamistai.
Britanijos premjeras Davidas Cameronas yra Jungtinėse Valstijose, atvykęs dviejų dienų vizito, per kurį ketina aptarti su prezidentu Baracku Obama ekstremistų keliamas grėsmes.

Didžiojoje Britanijoje padidintas teroro išpuolių grėsmės lygis

Didžiojoje Britanijoje teroro grėsmės lygis padidintas iki ketvirtojo lygio, informuoja "The Guardian". Tai aukščiausias iš visų kada skelbtų teroro grėsmės lygių šalyje.

Toks sprendimas buvo priimtas po teroro išpuolių Prancūzijoje ir Belgijoje. 

Didžiojoje Britanijoje galioja penkių grėsmės lygių sistema nuo mažiausio "žemos" (low) grėsmės iki aukščiausio "kritinės" (critical) grėsmės; tarp jų yra trys lygiai: "vidutinė" (moderate), "žymi" (substantial) ir "smarki" (severe) grėsmė.

Grėsmės lygį nustato Bendrasis teroristinės veiklos analizės centras.

Policijos padalinių vadovams nurodyta, kaip papildomą saugumo priemonę, išduoti savo darbuotojams elektros šoko prietaisą. Be to, Anglijos ir Velso policininkai dabar patruliuos gatvėse po du arba būdami per nedidelį atstumą vienas nuo kito, išlikdami vienas kito matymo zonoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (819)