Šis žvalgybą vykdantis departamentas trečiadienį paskelbtoje ataskaitoje pažymi, kad Rusija, kovodama už savo interesus informaciniame kare naudoja ne tik viešąją propagandą, bet ir didelį užslėptų priemonių arsenalą. Šitaip tikimasi paveikti sprendimų priėmimo procesus ir formuoti Kremliui naudingą klimatą.

Departamentas pabrėžia, kad informaciniame kare dalyvauja ne tik specialiosios Rusijos tarnybos, bet ir visas valdžios aparatas.

„Rusija įvykių Sirijoje ir tokių ES problemų kaip „Brexit“, migracijos krizės ir skolų krizės kontekste mato pasaulinės politikos silpnėjimą ir nori pakeisti politinį jėgų pasiskirstymą tarptautinėje erdvėje“, – sakoma ataskaitoje.

Anot Informacijos departamento, Rusija informacinį karą laiko priemone, leidžiančia dar taikos metais parengti potencialų konfliktą, kuriuo galima pasinaudoti, kai padėtis eskaluojama.

„Įtampos stiprinimui Rusija, tiek pati, tiek savo sąjungininkų padedama, platina dezinformaciją, kuria sąmoningai siekiama sutrikdyti taikinį tiesos ir melo mišiniu“, – sakoma ataskaitoje.

„Dezinformacijos skleidimui Kremlius naudojasi tiek kontroliuojama rusų ir kitomis kalbomis transliuojančia žiniasklaida, tiek nesuskaičiuojama daugybe apgaulingų profilių socialiniuose tinkluose, – pažymima ataskaitoje. – Išgalvota informacijai dažnai randa palankią dirvą tarp žmonių, nusiteikusių prieš ES šalių elitą ir toliau perduodančių Kremliaus žodžius“.

„Savo tikslams išorės politikoje pasiekti Kremlius daug tikisi iš priešiškų Europos Sąjungai ir NATO populistinių dešiniųjų bei kairiųjų partijų, kurios visoje Europoje tampa rimta politine jėga“, – sakoma metinėje ataskaitoje.

Departamentas pažymi, kad Kremlius su „cinišku lankstumu“ atsiliepia apie europiečių ideologiją ir tvirtina, kad Rusija palaikanti ir dešiniuosius, ir kairiuosius ekstremistus.

„Rusija sveikina bendradarbiavimą su visomis jėgomis, linkusiomis palaikyti Rusiją, bet pirmenybė teikiama toms, kurios yra artimos pagrindinėms populistinėms partijoms“, – sakoma Informacijos departamento ataskaitoje.