„Visiškai aišku, kad šios koalicijos bendradarbiavimas baigėsi“, – trumpame pranešime pasibaigus partijos valdybos susirinkimui parlamente sakė T. Roivasas. Jis užsiminė apie koalicijos partnerių, socialdemokratų partijos (SDE) bei „Tėvynės“ ir „Res Publica“ sąjungos (IRL) pirmadienio vakarą pateiktus pasiūlymus, kuriais jie ragino dabartinį premjerą atsistatydinti.

„Neverta laukti tylaus mūsų paklusnumo“, – sakė T. Roivas ir pridūrė, kad tęs kovą dėl dešiniojo sparno Estijos.

„Noriu surengti viešus debatus su visais, kas sako, kad vyriausybė padarė kažką ne taip“, – pareiškė jis.

„Dėl šios priežasties noriu, kad kuo greičiau, jau rytoj, būtų balsuojama dėl nepasitikėjimo, o prieš tai paskelbsiu politinį pareiškimą“, – sakė premjeras.

Estijos vyriausybė pirmadienį atsidūrė ties žlugimo riba - mažesnieji koalicijos partneriai socialdemokratai paragino T. Roivasas atsistatydinti iš premjero pareigų ir nusprendė pradėti konsultacijas dėl naujos daugumos.

Balsuojant pirmadienį 41 Estijos opozicijos parlamentaras pareiškė nepasitikėjimą vyriausybės vadovu.

Kad parlamentas nušalintų premjerą ir priverstų pasitraukti vyriausybę, reikia mažiausiai 51 balso.

Estijos socialdemokratai veikiausiai prisidės prie pasiūlymo pareikšti nepasitikėjimą premjeru

Estijos parlamento socialdemokratų partijos (SDE) frakcija trečiadienį veikiausiai prisidės prie pasiūlymo pareikšti nepasitikėjimą premjeru Taavi Roivas.

SDE parlamentinės frakcijos pirmininkas Andresas Anveltas BNS sakė, kad neturi precedento padėtis, kai vyriausybės vadovas atsisako atsistatydinti, nors koalicijos partneriai jau yra pareiškę, kad juo nebepasitiki.

„Tai verčia mus rimtai svarstyti, ar jungtis prie nepasitikėjimo pareiškimo (prieš T. Roivas) rytoj, – sakė A. Anveltas. - Dabartiniai ministro pirmininko veiksmai yra beprecedenčiai parlamentinėje demokratijoje, bet tai yra jo teisė.“

Estijos premjeras T. Roivas antradienio rytą po Reformų partijos valdybos susirinkimo pareiškė, kad neatsistatydins ir gins savo pozicijas.

Balsuojant pirmadienį 41 Estijos opozicijos parlamentaras pareiškė nepasitikėjimą vyriausybės vadovu.

Kad parlamentas nušalintų premjerą ir priverstų pasitraukti vyriausybę, reikia mažiausiai 51 balso. Tuo tarpu socialdemokratai parlamente turi 15 mandatų.