ES privalo „vieningai paraginti visas šalis laikytis visiško santūrumo, paisyti tarptautinę teisę ir susilaikyti nuo veiksmų, galinčių pakurstyti įtampą“, – iki viršūnių susitikimo išplatintame pranešime teigė Europos Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis.

Renginį, kurio metu buvo planuojama atlikti išsamią strateginę ES ekonomikos konkurencingumo apžvalgą, užtemdė įvykiai Vidurio Rytuose – šeštadienį Iranas pirmą kartą Islamo Respublikos istorijoje tiesiogiai užpuolė Izraelį.

Irano teigimu, dronų ir raketų atakomis buvo siekiama atkeršyti už mėnesio pradžioje Sirijoje nužudytus aukšto rango Irano kariškius.

ES vadovai planuoja aptarti ar – ir kaip – ES galėtų prisidėti prie padėties regione švelninimo.

Tarp kitų diskutuotinų užsienio klausimų yra nestabilumo Vidurio Rytų regione įtaka Libanui ir šalių bloko santykiai su Turkija.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra pakviestas kreiptis į susirinkusius ES šalių vadovus vaizdo ryšio priemonėmis. Jis ragina Ukrainos sąjungininkes aprūpinti jo šalį papildomomis oro gynybos sistemomis.

Paskutinę viršūnių susitikimo dieną buvęs Italijos ministras pirmininkas Enrico Letta pristatys pranešimą apie tai, kokia ateitis laukia vieningos ES rinkos – šalių bloko ekonomikos priežiūros sistemos, užtikrinančios laisvą prekių, pinigų, paslaugų ir žmonių judėjimą visose 27 ES valstybėse narėse.