Pareigūnai pranešė, kad kasmetinėse Europos Komisijos ataskaitose dėl derybas pradėjusių 12 šalių pasirengimo narytei, visos šalys, išskyrus Rumuniją, gavo teigiamus įvertinimus. Trečiadienį paskelbtos ataskaitos leis nusiraminti Lenkijai, pernai sulaukusiai kritikos dėl pernelyg lėto pasirengimo, ir sunerimusiai dėl galimo atsilikimo nuo Vidurio Europos kaimynių.

Gerų įvertinimų dėl pažangos teisės aktų derinimo ir ES ekonominių kriterijų taikymo srityse sulauks 1998 m. derybas pradėjusios Lenkija, Čekija, Vengrija, Estija, Slovėnija ir Kipras, taip pat šiais metais derybas pradėjusios Latvija, Lietuva, Malta ir Bulgarija.

Vengrija, Slovėnija ir Estija laikomos ekonomikos kriterijus atitinkančiomis šalimis. Kitos šalys, kaip ir Lenkija, nuo jų atsilieka nedaug. Pareigūnų teigimu, daugiausia kandidatėms reiks nuveikti ES įstatymų įgyvendinimo srityje, taigi teks įgyvendinti ir administracinių struktūrų reformas. Tryliktoji kandidatė, Turkija, kuri dar nėra pakviesta derybų, išgirs apie būtinas reformas žmogaus teisių ir demokratijos srityje.