ES teisingumo komisarė Viviane Reding pirmadienį JAV generaliniam prokurorui Ericui Holderiui išsiųstame laiške rašo, kad atsakymai, kuriuos jis pateiks per susitikimą šį penktadienį Dubline, gali turėti įtakos transatlantiniams santykiams.

Ji pateikia septynis konkrečius klausimus apie vadinamąją šnipinėjimo programą PRISM, apie kurią informaciją nutekino Edwardas Snowdenas, ir praėjusią savaitę paskelbė laikraščiai „The Guardian“ ir „Washington Post“.

JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) vykdė šią programą, rinkdama duomenis iš interneto ir mobilaus ryšio vartotojų visame pasaulyje ir analizuodama juos.

'Tokios programos kaip PRISM ir įstatymai, kurių leidžia vykdyti tokias programas, gali turėti grėsmingų neigiamų pasekmių pagrindinėms ES piliečių teisėms“, – sakoma V. Reding laiške, su kurio kopija susipažino naujienų agentūra AFP.

Pasak V. Reding, „atsižvelgiant į padėties sudėtingumą“, ji tikisi „greitų ir konkrečių atsakymų į šiuos klausimus“ per jos susitikimą su E. Holderiu.

Laiške V. Reding teiraujasi E. Holderio, ar ši JAV programa palietė ES piliečius, ar europiečiai gali sužinoti, ar jų duomenys buvo renkami, ir ar su jais tokiais atvejais bus elgiamasi taip pat, kaip su JAV piliečių duomenimis, ir pateikia kitus klausimus.

ES pareigūnė taip pat perspėja, kad Europos Parlamentas „gali įvertinti apskritai transatlantinius santykius, priklausomai nuo jūsų atsakymų“, kai ES ir JAV aptaria laisvos prekybos sutarties galimybes.

V. Reding taip pat kritikuoja tokias interneto milžines kaip „Google“, „Facebook“ ir „Apple“, kurios atsidūrė nepatogioje padėtyje paaiškėjus, jog jos privalėjo slapta teikti NSA informaciją apie savo vartotojus, slaptam JAV teismui to pareikalavus.

Žinutėje tinkle „Twitter“ V. Reding parašė, kad Europos piliečiams grėsmę kelia „JAV bendrovės, kurios JAV įstatymus iškelia aukščiau ES pagrindinių teisių“.

„Europos piliečiai turėtų būti 100 procentų įsitikinę, kad bendrovės, renkančios ir apdorojančios jų asmeninius duomenis, laikysis Europos įstatymų“, – rašė V. Reding.

Tuo tarpu JAV prezidentas Barackas Obama ir šalies žvalgybos vadovas teisino tas slaptas programas, kurios esą yra gyvybiškai svarbios amerikiečių saugumui užtikrinti.