Vašingtonas jau anksčiau pasmerkė ir nepriimtinu pavadino „Inter TV“ užpuolimą šį sekmadienį, kai maždaug 20 Ukrainos nacionalistų, vilkėjusių slepiamąsias uniformas, apmėtė studijos pastatą Molotovo kokteiliais ir jį padegė.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka nurodė atlikti tyrimą.

Europos Komisijos atstovė Maja Kocijančič sakė, kad laisva žiniasklaida yra būtina bet kokioje demokratijoje ir kad Briuselis „kreipia didelį dėmesį į visus smurto prieš žurnalistus ir žiniasklaidos priemones incidentus“.

„Raginame atlikti visapusišką, nepriklausomą tokių incidentų tyrimą – aišku, kad atsakingieji neliktų nenubausti“, – žurnalistams sakė M.Kocijančič.

„Prezidento Porošenkos pareiškimas, raginantis prokurorą pradėti tyrimą, ... šiuo atžvilgiu yra tinkamas žingsnis“, – pridūrė ji.

ES tvirtai remia P.Porošenką, Ukrainos ateitį siejantį su Vakarais, o ne su sovietinių laikų Kijevo šeimininke Rusija, 2014 metais aneksavusia Krymo pusiasalį ir remiančią prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje.

Tačiau mainais ES tikisi reformų, kurios yra būtinos, siekiant užtikrinti Ukrainoje vakarietiškas demokratijos ir žmogaus teisių normas.

Vis dėlto pirmadienį įpareigojęs atlikti tyrimą, P.Porošenka apkaltino Kremlių finansuojant „kai kurias žiniasklaidos priemones, ... kad destabilizuotų politinę situaciją Ukrainoje“.

„Bet turėtume į tai atsakyti visiškai teisiniu būdu, – pabrėžė jis per saugumo pareigūnų susirinkimą. – Smurtas niekada nepriimtinas.“

„Inter TV“, kuri tvirtina turinti daugiausiai žiūrovų Ukrainoje, dažnai sulaukdavo prieštaringų vertinimų, o 2015 metais vos neprarado licencijos, kad tiesiogiai transliavo Naujųjų metų sutiktuves iš Maskvos.

Per sekmadienio užpuolimą trumpai degė dalis „Inter TV“ pagrindinės studijos; kanalas buvo priverstas dalį savo naujienų transliuoti iš gatvės, kol buvo malšinamos liepsnos.