Siekiant užbaigti šios ES šalies izoliaciją, trys plačiai gerbiami pareigūnai buvo įgalioti parašyti ataskaitą, kaip Austrija laikosi europinių vertybių. Jie susitiko su vyriausybės nariais, opozicinėmis partijomis bei religinių bendruomenių atstovais.

"Be abejonės turime pakankamai faktų. Mes neskelbsime nieko iš anksto, kol nebus parašyta ataskaita. O tai nėra lengvas darbas", žurnalistams sakė vokiečių akademikas Jochenas Froveinas (Jochen Frowein).

Keturiolika ES narių įšaldė savo dvišalius santykius su Austrija, kai vasarį šalies kanclerio Volfgango Šiuselio (Wolfgang Schuessel) konservatoriai sudarė koaliciją su Laisvės partija, kurią kitos 14 šalių vyriausybės laiko rasistine ir ekstremistine.

ES paskyrė tris "išminčius", bandydama išeiti iš aklavietės, kuri aptemdė ES veiklą, nors ir neturi esminio ekonominio poveikio. Dėl jos taip pat gali būti vilkinamos reformos, be kurių Sąjunga negali pradėti plėtros.

Pareigūnai surinko informaciją dėl mažumų, pabėgėlių ir imigrantų teisių bei Laisvės partijos politinio "veido" raidą. Užsienyje ji išgarsėjo savo politika, nukreipta prieš imigrantus, bei buvusio jos lyderio Jorgo Haiderio (Joerg Haider) skandalingais pasisakymais dėl nacių veiklos.

Pasak J. Froweino, mažai tikėtina, kad jis, buvęs Suomijos prezidentas Martis Ahtisaris (Martti Ahtisaari) ir buvęs Ispanijos užsienio reikalų ministras Marselinas Orecha (Marcelino Oreja) susitiks su J. Haideriu. Nors šiuo metu J. Haideris tenkinasi Karintijos federalinės žemės gubernatoriaus postu, jis vis dar yra labai įtakinga figūra Laisvės partijoje.

Austrija tikisi, kad ataskaita bus parašyta iki rugsėjo ir nenusitęs iki rudenį planuojamo referendumo dėl sankcijų. Baiminamasi, kad referendume dauguma žmonių pasisakytų prieš Europos Sąjungą.