Europos Parlamento darybininkas dėl „Brexit“ Guy Verhofstadtas įspėjo Th. May, kad jai ir jos ministrams neverta tikėtis nemokamos prieigos prie ES rinkos.

Guy Verhofstadtas teigia, kad laikai, kai Didžioji Britanija galėjo džiaugtis geriausiu, ką suteikia Europos Sąjunga, jau praėjo, ir paragino Didžiąją Britaniją su ES būti atvira.

Šis jo pasisakymas sekė po šią savaitę pasakytos Th. May kalbos, kurioje ji sudėliojo derybų dėl „Brexit“ prioritetus, į kuriuos įeina ir „prekyba be mokesčių“, tačiau labai mažai kalbėjo apie kompromisus, kuriems pasiryžusi JK, kad nugriebtų šią grietinėlę.

Theresa May

„Naivu tikėtis, kad Didžioji Britanija galės lengvai pasitraukti iš ES, tačiau ir toliau laisvai sau naudotis Europos projekto privalumais, pavyzdžiui, reikalauti „nulinio tarifo“ naudojantis bendrąją rinka, tačiau ignoruoti su nauda ateinančias pareigas. Tikiuosi, britai pažiūrės į tai iš ES mokesčių mokėtojų perspektyvos, kaip tai būtų neatsakinga“.

Buvęs Belgijos premjeras teigė, kad jį ir jo kolegas paprasčiausiai suglumino JK vyriausybės grasinimas mesti derybas ir savo ekonimiką sureguliuoti taip, kad ji virstų „mokesčių rojumi“, jei JK tikslai nebus pasiekti.

Taip pat jis atkreipė dėmesį, kad susitarimas su Th. May turi užtikrinti ES piliečių teises. G. Verhofstadtas buvo planų leisti britams likti ES piliečiais net ir po „Brexit“ šalininkas.

„Vienas iš prioritetų – surasti sprendimą šioje netoleruotinoje situacijoje, į kurią pateko daugelis ES piliečių, kurie dirba ir gyvena JK, ir milijonai britų, kurie šiuo metu gyvena kitose ES šalyse“, – teigė jis.