Žmonės emigruoja: kas į Angliją ir Šveicariją – arčiau vaikų, kas į Maskvą – arčiau darbo, rašo laikraštis „Vedomosti“. Tokios padėties Rubliovkoje dar nebuvo, o Rusijoje buvo – prieš Revoliuciją, 1917 m., pažymi ekspertai.

Kaip leidiniui „Vedomosti“ papasakojo verslininkas, kuris pats gyvena tai Rusijoje, tai Didžiojoje Britanijoje, vienoje iš Rubliovkos gyvenviečių liko mažiau nei pusė žmonių iš tų, kurie čia įsikūrė prieš 10 metų.

„Mano dukra čia lanko mokyklą, – papasakojo vieno verslininko žmona. – Savo laiku šioje mokykloje mokėsi Chodorkovskiai, Beriozkinai, Gromovo dukra, Alioškinai iš „Sberbank“, Dvorkovičius. Anksčiau į ją nebuvo įmanoma patekti, o šiandien iš trijų grupių, kuriose buvo 60 žmonių, suformuotos dvi grupes po 24 žmones – likusieji išvažiavo į užsienį“. Reiškia, iš mokyklos išėjo 20 proc. vaikų.

Viena iš Rubliovkos personalo atrankos agentūrų pažymi, kad 2011-ieji metai taps vienais iš blogiausių per pastarąjį dešimtmetį: dėl rudenį sumažėjusio klientų srauto, vertinant metų duomenis, kompanijos apyvarta gali sumažėti 50 proc.

Kaip išsiaiškino „Vedomosti“, tai ne tik dėl to, kad žmonės emigruoja į užsienį. Vieniems įgriso, kad trasa nuolat uždaroma ir neįmanoma nuvažiuoti į darbą Maskvoje, o kitiems patogiau ir pigiau gyventi arčiau Maskvos.

Vietos gyventojai pastebėjo, kad dabar išvažiuoja viduriniosios klasės verslininkų šeimos. „Žinoma, tarp mano pažįstamų yra tokių, kurie išvažiavo iš Rubliovkos gyventi į užsienį, tačiau, sprendžiant iš mano aplinkos, jų nelabai daug, ir taip, tai verslininkai“, – patvirtino kompanijos A3 prezidentas Aleksejus Volinas.

„Tai vadovaujančias pareigas užimantys žmonės“, – formuluoja kito verslininko žmona.

Kodėl jie išvažiuoja? „Aš manau, kad tai jau seniai brendo, o dar krizė pastūmėjo – šių metų vasarą, kai rinkose siautė neramumai... Ir štai jie ėmė po truputį trauktis. O motyvuoja taip: įgriso jau ši šalis, nusibodo viskas“, – papasakojo personalo atrankos agentūros „Na Rubliovke“ direktorius Viktoras Astašovas.

Panašu, kad tai ne protų nutekėjimas, o nutekėjimas paskui protus, rašo „Vedomosti“. „Tie, kurie dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje praturtėjo ir įsikūrė Rubliovkoje, sensta, jų vaikai išsivažinėja į užsienį, o visi žmonės, kurie turi namus Rubliovkoje, turi galimybę nusipirkti namą Anglijoje ir Šveicarijoje. Paprastai vaikai, kurie mokėsi užsienyje, atgal nesugrįžta“, – pridūrė V. Astašovas.

Tačiau mažai kas iš išvažiuojančiųjų į užsienį parduoda savo namus Rubliovkoje – nekilnojamojo turto agentūros kol kas jokio pagyvėjimo rinkoje nefiksuoja.

„Žmonės ir toliau uždirba pinigus čia, tačiau stengiasi dėl viso pikto išvežti šeimą arba sukurti bazę, turėti patikimą užnugarį Vakaruose“, – komentuoja vieno verslininko žmona.