Lėktuvų skrydžių ekspertas Tomaszas Hrypka televizijai "Polsat News" sakė neatmetąs galimybės, jog turėjo įtakos ir mobilūs telefonai.

Pasak jo, reikėtų ištirti jų poveikį skrydžio saugumui. Ekspertas atkreipė dėmesį į tai, jog Tu-154 yra seno modelio lėktuvas, kurio įranga žymiai atsilieka nuo dabar galiojančių standartų. T.Hrypka tikina, kad praeityje buvo atvejų, kai Tupolevo tipo lėktuvų skrydžiams kenkė būtent mobilieji telefonai.

"Dabar iš esmės jau žinoma, jog Lenkijos prezidento lėktuvo įgula bandė tupdyti lėktuvą tokiomis sąlygomis, kai nepakankamai gerai įrengtame aerodrome lėtuvams negalima leistis", - tvirtina ekspertas. Jo nuomone, smulkmenos, kurios ateityje dar gali paaiškėti, turės nedaug įtakos bendram katastrofos priežasčių vaizdui.

Lenkams perduoti Lenkijos prezidento lėktuvo katastrofos vaizdo įrašai

Be 11 tomų dokumentų, susijusių su Lenkijos prezidento lėktuvo katastrofos balandžio 10 dieną prie Smolensko tyrimu, Lenkija taip pat gavo keletą mėgėjiškų, mobiliuoju telefonu nufilmuotų kadrų iš nelaimės vietos, praneša televizija TVN24.

Pirmasis filmas "Dega lėktuvas", kurį mobiliuoju telefonu nufilmavo atsitiktinai įvykio vietoje buvęs jaunuolis, buvo paskelbtas internete ir apskriejo visą pasaulį.

Vėliau paaiškėjo, jog nelaimę filmavo dar du žmonės. Juos surado televizijos TVN žurnalistai.

Pirmasis iš filmavusiųjų buvo netoli katastrofos vietos esančioje automobilių remonto dirbtuvėje dirbęs Vladimiras Safonenka. Pamanęs, kad nukrito karinis lėktuvas, nes čia jie dažnai leisdavosi, jis baiminosi, kad lėktuve galėjo būti amunicijos. Vis dėlto į nelaimės vietą jis atbėgo po minutės, nes dirbtuvės buvo vos už 300 metrų.

Tame rajone yra ir daugiau automobilių remonto dirbtuvių. Vienos jų darbininkas - Igoris Fomenka, buvo išėjęs į lauką parūkyti su draugu. Jiedu išgirdo keistą gaudesį ir pamatė kaip lėktuvas sparnu užkabino medį, po to pasigirdo sprogimas ir pasirodė didelis dūmų kamuolys.

I.Fomenka, atbėgęs į įvykio vietą, viską filmavo mobiliuoju telefonu.
Po keliolikos minučių čia pasirodė milicija, kariškiai ir atskrendančios delegacijos laukę lenkų atstovai.