39 metų kinė Tang Hui tapo nacionaline didvyre – ji vykdė kampaniją prieš Kinijos darbo stovyklose karaliaujančią neteisybę, kuri leidžia šalies policijai jose be teismo ketveriems metams uždaryti visus jai neįtikusius žmones.

Tang Hui dukra prieš pat vienuoliktąjį gimtadienį 2006 metų spalio pradžioje buvo pagrobta septynių vyrų – nusikaltėliai mažametę išžagino ir vertė dirbti prostitute. Po trijų mėnesių atkakli motina savo vaiką surado ir iš sekso vergijos ją išlaisvino.

2012 metais dviem iš septynių nusikaltėlių buvo įvykdyta mirties bausmė, keturiems skirta laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos, o vienam už grotų teks praleisti 15 metų.

Tačiau kinė tvirtino, jog su mažametės pagrobimu ir žaginimu buvo susiję ir daugiau žmonių, dviem nusikaltėliams, žaginusiems jos atžalą, ji reikalavo griežtesnių bausmių.

Moteris daug kartų vyko į Pekiną ir iniciavo peticijas už teisingumą, tad vieną dieną pareigūnams trūko kantrybė ir jie moterį 18 mėnesių išsiuntė į darbo stovyklą – „už grėsmę socialiniam stabilumui“. Po savaitės, kilus visuomenės nepasitenkinimo bangai, moteris buvo paleista.

Liepos 15-ąją dieną Kinijos Čangšos miesto teismas moteriai skyrė 2 tūkst. 941 juanių kompensaciją (1268 Lt) už neteisėtą „asmeninės laisvės suvaržymą“ ir „patirtą psichologinę žalą“. Moteriai paprašius rašytinio pareigūnų atsiprašymo, teisėjai nuščiuvo ir jos prašymo nepatenkino.

Tang Hui byla tapo itin politizuota, žiniasklaida jai skyrė labai daug dėmesio. Pareigūnai neturėjo kito pasirinkimo ir birželį buvo peržiūrėtas žemesnės instancijos teismo spendimas moters apeliaciją atmesti.

Sklido gandai, jog vietos valdžia moteriai netgi siūlė 200 tūkst. juanių (8600 Lt) – kad tik jį nustotų bylinėtis.

„Labai daug žmonių gali įsijausti į Tang Hui padėtį. Tai, kaip vietos valdžia tyrė šią bylą, privertė žmones baimintis, jog lygiai taip pat gali nutikti ir jiems“, - sako vienas iš advokatų Pu Zhiqiang.

Ši istorija susilaukė tokios reakcijos pirmiausia dėl kinės ir jos dukters pažeidžiamumo. Taip pat ir dėl to, kad visi Kinijoje šiuo metu domisi darbo stovyklų sistema“, - teigia kinas žmogaus teisių gynimo advokatas Li Fangping.

Kaip skelbia Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“, šalies valdžia pažadėjo jau šiais metais reformuoti darbo stovyklų sistemą.

Praeitą vakarą Tang Hui skrido į Pekiną dalyti interviu visiems didžiausiems Kinijos dienraščiams, tarp kurių ir „People‘s Daily“ – oficialiam Komunistų partijos dienraščiui. Kinijoje veikiančiame socialinio tinklo „Twitter“ analoge „Sina Weibo“ ji tiesiog parašė: „Visiems ačiū“.