Nuo Maskvos iki Marselio – protestų laukiama miestuose visame pasaulyje, darbo klasėms grumiantis su ekonomikos krizėmis ir nedarbu, kurie pakurstė antivyriausybinius jausmus.

Prancūzijoje paskelbta aukšto laipsnio parengtis – po to, kai protestai prieš planuojamas darbo reformas šią savaitę virto chaosu su automobilių deginimu ir akmenų svaidymu Paryžiuje, kur buvo sužeista dešimtys policininkų.

Nors vyriausybė viliasi, kad reformos sumažins chronišką maždaug 10 proc. nedarbą, kritikai mano, kad jos kelia grėsmę sunkiai iškovotoms darbuotojų teisėms, nes bus lengviau atleisti žmones sunkesniais periodais.

Vyriausybė jau sušvelnino šį įstatymo projektą, bet tai nenumalšino studentų ir darbuotojų, kurie reikalauja jį išvis atšaukti, pykčio.

Prancūzijoje Gegužės 1-osios šventė atskleidė didelius nesutarimus kylančiame kraštutinių dešiniųjų Nacionaliniame fronte: buvęs jo lyderis Žanas Mari Le Penas ir jo dukra, dabartinė partijos vadovė Marine Le Pen rengia atskirus mitingus.

87 metų Jeanas-Marie kritikavo savo susvetimėjusią dukrą ir prognozavo, kad ji bus smarkiai sumušta per 2017 metų prezidento rinkimus.

Tarptautinė darbo diena buvo pradėta minėti Čikagoje 1886 metais, vienos profesinės sąjungos, kuri reikalavo aštuonių valandų darbo dienos. Dabar ši diena minima visame pasaulyje.

Pietų Korėjoje, kur taip pat didėja jaunimo nedarbas, planuojamos darbo reformos panašiai išprovokavo darbuotojų pyktį ir paskatino protestuoti dešimtis tūkstančių žmonių.

Maskvoje maždaug 100 tūkst. darbuotojų dalyvavo Gegužės 1-osios parade Raudonojoje aikštėje, kur nešė Rusijos vėliavas ir balionus.

Šis kruopščiai surežisuotas spektaklis priminė sovietinius laikus ir vyko šaliai išgyvenant ekonominę krizę, kurią sukėlė Vakarų sankcijos dėl Ukrainos ir žema naftos kaina.

Stambule buvo sustiprintos saugumo priemonės: budėjo maždaug 25 000 policininkų, daug gatvių buvo uždarytos. To buvo imtasi turint omenyje tai, kad gegužės 1-ąją turkų protestuotojai dažnai susiremia su policija.

Ypač saugumas buvo sustiprintas pagrindinėje Taksimo aikštėje, kur, kaip tikimasi, demonstrantai bandys susirinkti nepaisydami draudimo tai daryti.

Turkijos policija Stambule vaikė Gegužės 1-osios protestus

Turkijos policija sekmadienį Stambule ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis vaikė nesankcionuotus Gegužės 1-osios protestus ir įvedė mieste griežtas saugumo priemones.

Per atskirą incidentą žuvo vyras, kurį pervažiavo policijos vandens patrankos automobilis.

Pareigūnai neleido žmonėms eiti į Taksimo aikštę miesto centre, tradicinę protestų vietą, ir šiame paprastai judriame rajone sekmadienį matėsi tik policininkai.

Šimtai darbuotojų ir profesinių sąjungų aktyvistų su transparantais apie darbuotojų solidarumą dalyvavo oficialiai sankcionuotoje akcijoje dideliame turguje atokiame Bakirkėjaus rajone netoli tarptautinio oro uosto.

Tačiau policija panaudojo ašarines dujas prieš prokurdiškos Liaudies demokratų partijos (HDP) narius, bandžiusius surengti savo protestą Bakirkėjuje, ir areštavo kelis žmones, pranešė AFP fotografas.

Policija taip pat panaudojo vandens patrankas ir ašarines dujas prieš protestuotojus Šišlio rajone, kurie bandė žygiuoti į Taksimo aikštę, sakė kitas AFP fotografas.

Valstybinė Anatolijos naujienų agentūra pranešė, kad Šišlio ir kaimyniniame Bešiktašo rajone buvo sulaikyti 36 žmonės, bandę žygiuoti į Taksimo aikštę.