Separatistų nesustabdė net tai, kad taikūs gyventojai važiavo su iškelta balta vėliava.

Apie tai ketvirtadienį pranešė Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka, kuriuo remiasi „Reuters“.

Apie 500 žmonių kasdien išvyksta iš Luhansko, prorusiškų separatistų bastiono, kuriame ne vieną mėnesį tęsiasi separatistų ir ukrainiečių pajėgų mūšiai. Tačiau dalis gyventojų, bandydami pasprukti, neišvengiamai patenka į kryžminę ugnį.

„Automobilis važiavo su didele iškelta balta vėliava, tačiau tai separatistų nesustabdė", - per televiziją transliuojamoje spaudos konferencijoje sakė A. Lysenka.

Pirmadienį raketomis apšaudžius sunkvežimių konvojų iš Luhansko žuvo apie 17 pabėgėlių. Abi konflikto pusės kaltina viena kitą dėl šios atakos.

A. Lysenka pridūrė, kad naktį į ketvirtadienį taip pat žuvo penki Ukrainos kariškiai.

Gyvenimo sąlygos daugelyje Rytų Ukrainos teritorijų dramatiškai pablogėjo. Didžioji Luhansko dalis jau savaites atskirta nuo išorinio pasaulio, 19 dienų nutrauktas vandens ir elektros tiekimas, nėra mobiliojo ryšio.

Keturi prancūzai papildė separatistų pajėgas Rytų Ukrainoje

Šią savaitę pirmi keturi Prancūzijos savanoriai papildė nepriklausomybę pasiskelbusios "Donecko liaudies respublikos" separatistų pajėgas, pranešė vienas jų, vardu Guillaume, kuriuo remiasi „Reuters“.

„Mūsų iš viso yra keturi - Mishelle, Victoras, Nicolas ir aš. Mes esame prancūzų „savanoriai“ (...). Dar viena mūsų tėvynainių grupė ruošiasi kelionei į Ukrainą arba jie jau yra pakeliui“, - sakė Guillaume ir pridūrė, kad daugiau Prancūzijos piliečių nėra tarp separatistų Rytų Ukrainoje.

„Girdėjome, jog yra keli ispanai, tačiau mes jų kol jas nesutikome“, - teigė Prancūzijos savanoris.

Žuvo penki ukrainiečių kariai

Rytinėje Ukrainoje sukilėlių užimtuose rajonuose per pastarąją parą žuvo penki kariai ir du civiliai gyventojai, vyriausybės pajėgoms toliau siekiant atsikovoti daugiau teritorijos iš prorusiškų separatistų.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas A. Lysenka ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad vyriausybės kariai tęsia kovą su separatistais prie Ilovajsko ir pačiame mieste, esančiame netoli sukilėlių užimto Donecko, nors, pasak atstovo, Ilovajską kontroliuoja vyriausybės pajėgos.

Mažiausiai du žmonės žuvo ir dar kažkiek jų sužeista ketvirtadienį nuo artilerijos smūgio Donecko priemiestyje, pranešė mero atstovas.

Iš miesto, kuriame anksčiau gyveno 1 mln. žmonių ir kurį tebekontroliuoja maištininkai, pabėgo trečdalis jo gyventojų. Trečiadienį Donecko regione per susirėmimus ir nuo artilerijos ugnies žuvo daugiau nei 50 gyventojų ir karių.

Pasak A.Lysenkos, nuožmios kovos tęsėsi ir Luhanske, maždaug už 20 kilometrų nuo Rusijos sienos esančioje maištininkų tvirtovėje.