Ritmenbliuzo žvaigždė nepaisė tarptautinių protestų ir praėjusį savaitgalį surengė specialų pasirodymą per Kazachstano prezidento Nursultano Nazarbajevo vyriausiosios dukters jauniausio sūnaus Aysultano Nazarbajevo vestuves, vykusiais buvusioje šalies sostinėje Almatoje, rašo independent.co.uk.

23 metų Aysultanas, baigęs Sanhersto karo akademiją ir šiuo metu dirbantis Kazachstano Gynybos ministerijoje, vedė 20 metų Alimą Boranbajevą, studijuojančią Courtauldo menų institute Londone. Jos tėvas yra bendros Kazachstano ir Rusijos valstybinės naftos įmonės „KazRosGas“ valdybos pirmininkas Kayratas Boranbajevas.

Prezidentas N. Nazarbajevas kaltinamas žmogaus teisių pažeidimais ir korupcija. Tačiau K. Westas ignoravo tarptautinį turtingo autokrato vadovaujamos vyriausybės pasmerkimą ir per prašmatnų pokylį prabangiame viešbutyje „Grand Tulip Hotel“ atliko tokius kūrinius kaip „Can’t Tell Me Nothing“.

Socialiniuose tinklalapiuose „Twitter“ ir „Instagram“ pasirodė nuotraukos bei vaizdo įrašai su jo pasirodymu. Juose matyti dainininkui abejinga publika, kuriai labiau rūpėjo papozuoti fotografams, negu pasiklausyti repo megažvaigždės, specialiai atskraidintos į vestuves.

Teigiama, kad atlygį K. Westui sumokėjo vienas kazachų milijardierius, vieno didžiausių Kazachstano bankų bendrasavininkis.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ išskiria Kazachstaną dėl „rimtos ir vis blogėjančios žmogaus teisių padėties“, įskaitant „patikimus įrodymus apie kankinimus, vyriausybės kritikų įkalinimą, griežtą žiniasklaidos, išraiškos laisvės bei susibūrimų laisvės kontrolę, religinės laisvės apribojimus ir tebesitęsiančius darbuotojų teisių pažeidimus“.

2011 metais Stingas atsisakė koncertuoti šioje centrinės Azijos šalyje dėl kaltinimų žmogaus teisių pažeidimais prieš naftos pramonės darbininkus.

K. Westo honorarą kritikavo patys kazachų interneto vartotojai. „Mes, kazachai, tikrai kvaili. Už tokius pinigus daugybę kaimiečių buvo galima aprūpinti vandeniu, dujomis ir pan., ar pasirūpinti vaikais našlaičių prieglaudose“, - rašė jie.

K. Westas nėra vienintelė žvaigždė, sukėlusi kontroversiją dėl koncertų Centrinės Azijos šalyse.

Liepos mėnesį žmogaus teisių aktyvistai užsipuolė Jennifer Lopez, dainavusią Turkmėnijos prezidento, kaltinamo plačiai paplitusiais žmogaus teisių pažeidimais, gimtadienio pobūvyje.

J. Lopez atstovas spaudai teisinosi, esą ji nebūtų koncertavusi, jeigu būtų žinojusi žmogaus teisių padėtį toje šalyje.

2011 metais „Oskaru“ apdovanota aktorė Hilary Swank atsiprašė ir atleido savo vadybininką, kai apsilankė Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo, kaltinamo kankinimais ir žudynėmis, gimtadienyje.