Pagal Lenkijos teisę narkotikų vartojimas gali būti legalus, jeigu jis vyksta mokslinio eksperimento metu.

Lenkijos BioInfoBakn institutas – tai mokslinė įstaiga, kuri atlieka eksperimentus informatikos ir biotechnologijų srityse. Dabar norima įsitikinti kaip narkotikas veikia žmogaus intelektą, pažinimo funkcijas ir socialinę aplinką.

Kol kas numatyta, kad eksperimente dalyvaus apie 1000 žmonių, tačiau šis skaičius gali išaugti ir iki 10 tūkst. Vienas iš eksperimento iniciatorių Jędrzejus Sodowskis, sako, kad eksperimento dalyviai bus žmonės virš 30-ties, marihuaną rūkantys daugelį metų. Prieš eksperimentą jų dalyvių sveikata bus kruopščiai patikrinta.

Eksperimento pradžioje jo išlaidas dengs institutas, po to kiekvienas “rūkorius” marihuaną turės pirkti pats, Lenkijos juodojoje rinkoje veikiančiomis kainomis - 30-35 zlotai už 1 gramą.

Tuo pat metu Lenkijos policija skambina pavojaus varpais dėl narkotikų vartojimo apimties. Pernai policija konfiskavo apie 2000 kg. įvairių narkotikų, daugiausiai – 1200 kg. marihuanos. Policijos nerimą kelia tai, kad narkotikais pradėjo prekiauti ne nusikalstamos grupuotės, o įvairių profesijų pavieniai žmonės. Šį ketvirtadienį Lešno mieste kratos metu pas vieną žinomą Lenkijos sportininką buvo rasta 9 kg. narkotikų. Tarp jų – 7 kg. amfetamino ir 2 kg. marihuanos.