„Tai daroma siekiant užtikrinti plentu einančių žmonių saugumą“, – sakoma vietos policijos pranešime, kuris buvo paskelbtas uždarius pirmuosius 29 kilometrus kelyje iš Riodbiu uosto Danijos pietuose į Kopenhagą.

Anksčiau tą dieną apie 150 pabėgėlių pradėjo eiti tuo keliu, bet vėliau daugelis sutiko būti nuvežti į policijos skyrius ir pateikti dokumentus dėl prieglobsčio suteikimo Danijoje.

Jie buvo vieni iš maždaug 300 pabėgėlių, sekmadienį atvykusių į Riodbiu, kuris yra vienas iš judriausių Skandinavijoje uostų, iš kurio kursuoja daug keltų į Vokietiją.

Vėliau migrantai įsitraukė į susirėmimus su policija, kai dalis jų pabėgo, nenorėdami, kad būtų paimti jų pirštų atspaudai, nes baiminosi, kad turės registruotis kaip prieglobsčio ieškotojai Danijoje ir nebegalės keliauti į Švediją, kur daugelis, anot jų, turi artimųjų.

Premjeras Larsas Lokke Rasmussenas pirmadienį per spaudos konferenciją sakė, kad apie 400 pabėgėlių atvyko į Daniją per pastarąją parą, bet po kelių valandų patikslino, kad atvykėlių skaičius padvigubėjo iki 800.

„Negalime ignoruoti savo įsipareigojimų ir siųsti juos į Švediją be jos sutikimo, nes tuomet elgtumės kaip daugelis kitų šalių, ir tai yra priežastis, kodėl Europos prieglobsčio suteikimo sistema patiria didžiulį spaudimą“, – sakė jis.

Į Danijos pietus atvykstant daugiau pabėgėlių, vis daugiau žmonių leidžiasi į kelią pėsčiomis Švedijos link. Prieglobsčio ieškotojai tą šalį paprastai patenka važiuodami traukiniu per tiltą, jungiantį Kopenhagą ir Švedijos miestą Malmę.

Pėstiesiems eiti tuo tiltu neleidžiama.

Daugelis einančių automagistrale iškeldavo rankas ir šaukdavo „Malmė, Malmė!“, rašo dienraštis „Politiken“.

Apie 100 danų susirinko prie vieno viaduko, dalydami maistą ir sauskelnes migrantams, kurie buvo įveikę tik nedidelę dalį 160 km ilgio kelyje tarp Riodbiu ir sostinės.

Inžinierė iš Sirijos Laila Saied sakė per mėnesį kirtusi Europą skersai kartu su savo vyru ir dviem vaikais, tikėdamasi pasiekti Švedijoje.

„Miegodavau gatvėse; buvau prie jūros su savo vaikais“, – ji sakė televizijai „TV 2 News“ anksčiau pirmadienį.

Premjeras L.L.Rasmussenas nurodė, kad informavo Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, jog Danija pasiruošusi perimti 100 pabėgėlių iš Vokietijos, „atsižvelgdama į labai ypatingą padėtį, kurioje atsidūrė Vokietija ir Europa“.

Švedija tapo daugelio migrantų galutiniu kelionės tikslu, nes ta šalis suteikia leidimus nuolat gyventi visiems prieglobsčio ieškantiems Sirijos piliečiams, tačiau Danija stengėsi sumažinti šį antplūdį, išduodama tik laikinus leidimus gyventi, atidėdama šeimų suvienijimą ir ribodama socialines išmokas naujai atvykstantiems imigrantams.