Pirmąkart apsilankęs JAV kariuomenės Centriniame štabe (CENTCOM), atsakingame už operacijas teritorijoje, į kurią patenka Artimieji Rytai ir Centrinė Azija, D.Trumpas nesakė, ar atšaukos kovos su IS misiją Irake ir Sirijoje misiją, pradėtą jo pirmtako Baracko Obamos.

„Šiandien siunčiame žinią labai vieningu balsu toms mirties ir naikinimo jėgoms: Amerika ir jos sąjungininkai jus nugalės. Mes juos nugalėsime“, – prezidentas sakė apie 300 kariškių MacDillo (Makdilo) oro pajėgų bazėje, įsikūrusioje šalia Tampos miesto Floridoje.

„Įveiksime radikalųjį islamo terorizmą. Ir neleisime jam įsišaknyti mūsų šalyje, – pridūrė D.Trumpas. – Laisvė, saugumas ir teisingumas nugalės.“

Jis kaltino „Islamo valstybės“ kovotojus vadovaujant „genocido kampanijai, vykdant žiaurumus visame pasaulyje.“

„Radikalūs islamo teroristai pasiryžę smogti mūsų tėvynei – kaip jie padarė Rugsėjo 11-ąją, kaip jie elgėsi nuo Bostono iki Orlando ir San Bernardino, taip pat visoje Europoje“, – pridūrė prezidentas.

Amerikos lyderis tvirtino, kad „labai, labai nesąžininga žiniasklaida nenori pranešinėti“ apie kai kurias atakas, bet šio kaltinimo nepagrindė jokiais įrodymais.

„Jie turi savų priežasčių“, – pridūrė D.Trumpas, bet nieko daugiau nepaaiškino.

30 dienų peržiūra

Pažadas kovoti su „radikaliuoju islamo terorizmu“ buvo vienas iš pagrindinių D.Trumpo rinkimų kampanijos punktų. Šis klausimas taip pat buvo kertinis, jam organizuojant užsienio ir vidaus politiką atėjus į valdžią.

Centcom atlieka esminį vaidmenį operacijoje „Įgimtas ryžtas“ („Inherent Resolve“) – JAV vadovaujamoje misijoje, turinčioje „susilpninti ir nugalėti“ IS. Per šią operaciją nuo 2016 metų rugpjūčio šiaurės Sirijoje ir Irake buvo surengtas jau mažiausiai 17 861 smūgis.

Sausio pabaigoje prezidentas įsakė generolams per 30 dienų iš naujo išnagrinėti JAV strategiją, kaip bus siekiama sutriuškinti „Islamo valstybę“.

D.Trumpas bazę Tampoje aplankė prieš sugrįždamas į Vašingtoną po trijų dienų atokvėpio savo viloje „Mar-a-Lago“, esančioje Floridos pietuose.

Respublikonas prezidentas, dirbantis jau trečią savaitę, pietavo su puskarininkiais ir eiliniais, o vėliau pasakė trumpą kalbą.

„Islamo valstybė“, užgrobusi dideles teritorijas Sirijoje ir Irake bei paskelbusi jose savo „kalifatą“, yra prisiėmusi atsakomybę už atakas Afrikoje, Europoje, Jungtinėse Valstijose, Pietryčių Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose.

Manoma, kad šio judėjimo ideologijos paveikti užpuolikai 2015 metų gruodį įvykdė 14 žmonių gyvybių pareikalavusią ataką San Bernardino mieste Kalifornijoje, taip pat praeitų metų birželį atakavo vieną naktinį klubą Floridos mieste Orlande, kur žuvo 49 žmonės.