Baltųjų rūmų pranešime, kuriame negailima aštrių žodžių, S. Yates vadinama „silpna sienų klausimu ir labai silpna neteisėtos imigracijos klausimu“. Be to, jame kritikuojami ir demokratai, nes jie dar nepaskyrė generaliniu prokuroru D.Trumpo pasiūlyto kandidato – senatoriaus Jeffo Sessionso

„Generalinio prokuroro pareigas einanti Sally Yates išdavė Teisingumo departamentą, atsisakydama vykdyti teisinį įsaką, parengtą, kad būtų apsaugoti Jungtinių Valstijų piliečiai, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime. - Šį įsaką kaip formaliai ir teisiškai tinkamą patvirtino Teisingumo departamento teisinių konsultacijų biuras.“

„Prezidentas D.Trumpas atleido ponią Yates iš jos pareigų ir paskyrė JAV Virdžinijos rytų apygardos prokurorą Daną Boente eiti generalinio prokuroro pareigas, kol Senatas galiausiai patvirtins senatoriaus Jeffo Sessionso kandidatūrą“, – sakoma jame.

Pranešime taip pat teigiama, kad J. Sessionso kandidatūros tvirtinimą „neteisingai vilkina demokratų senatoriai dėl griežtai politinių priežasčių“.

Kol D.Trumpo Baltųjų rūmų komanda bando susidoroti su keliomis bylomis bei pasauline kritika dėl jo paskelbto sprendimo neįleisti į šalį septynių musulmoniškų šalių piliečių, S. Yates netikėtai atsigręžė prieš savo viršininką ir ėmė priešintis jo pasirašytam įsakui.

S. Yates, teisininkė vyriausybės tarnautoja, kurią paaukštino B. Obama, laiške Teisingumo departamento darbuotojams išreiškė abejonių dėl D.Trumpo dekreto teisėtumo ir moralumo. Maža to, prezidento įsakas išprovokavo gausybę masinių protestų ir kai kurių valstijų generalinių prokurorų atsisakymą jį vykdyti.

„Mano atsakomybė yra užtikrinti, kad Teisingumo departamento pozicija būtų ne tik teisiškai apginama, bet ir pagrįsta mūsų geriausia samprata, kas yra teisė“, – rašė S. Yates.

„Nesu įsitikinusi, kad to įsako gynimas atitinka šiuos įsipareigojimus ir kad tas įsakas yra teisėtas“, – pridūrė ji.

„Kol eisiu generalinio prokuroro pareigas, Teisingumo departamentas nepateiks argumentų to įsako naudai, nebent įsitikinsiu, kad yra tinkama tai daryti“, – pareiškė ji.

S. Yates direktyva reiškia, kad JAV vyriausybė, bent kol kas, neturi įgaliotų atstovų bylose, iškeltose dėl minėto įsako.

Laikinoji generalinė prokurorė pademonstravo neįtikėtiną pasipriešinimą griežtos retorikos nevengiančiam prezidentui, nelinkusiam taikstytis su pavaldinių nepaklusnumu.

Artėja balsavimas dėl J. Sessionso

Kongresas dar nepatvirtino J. Sessionso kandidatūros į generalinius prokurorus. Antradienį Senato Teismų komitete vyks balsavimas dėl jo kandidatūros, o vėliau ją turi patvirtinti visas Senatas. Jei taps generaliniu prokuroru, J. Sessionsas greičiausiai pakeis savo pirmtakės vykdytą politikos kursą.

Tačiau demokratų įstatymų leidėjai triukšmingai priešinasi D.Trumpo įsakui, o respublikonai tarpusavyje dalijasi abejonėmis dėl to, kokį problemos sprendimo būdą pasiūlė jo komanda.

Penktadienį JAV prezidentas pasirašė įsaką, kuriuo visa šalies pabėgėlių perkėlimo programa stabdoma mažiausiai 120 dienų, pabėgėliams iš Sirijos bus draudžiama patekti į JAV neribotą laiką, o septynių musulmoniškų šalių (Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno) piliečiams į šalį nebus leidžiama atvykti 90 dienų.

Vėliau keli federaliniai teisėjai laikinai sustabdė šio įsako vykdymą.

S. Yates atleidimas nemaloniai primena buvusio prezidento Richardo Nixono vadinamąsias „Šeštadienio vakaro žudynes“ per Votergeito („Watergate“) skandalą.

Tąsyk R. Nixonas atleido specialųjį Votergeito prokurorą, ir tai paskatino atsistatydinti jo generalinį prokurorą bei generalinio prokuroro pavaduotoją. Visi šie įvykiai atvedė ir prie paties R. Nixono atsistatydinimo.

Sekmadienį 16 JAV valstijų, įskaitant Kaliforniją ir Niujorką, generaliniai prokurorai pasmerkė D.Trumpo pasirašytą įsaką kaip „prieštaraujantį konstitucijai“ ir pažadėjo jam priešintis.

Naujasis laikinasis JAV generalinis prokuroras gins D. Trumpo imigracijos draudimą

Naujasis laikinasis JAV generalinis prokuroras pirmadienį, praėjus vos kelioms valandoms po jo pirmtakės atleidimo, prisiekė ginti prieštaringai vertinamą prezidento Donaldo Trumpo draudimą atvykti kai kurių musulmoniškų šalių piliečiams.

Prezidentas atleido ankstesnio prezidento Baracko Obamos administracijoje dirbusią Sally Yates iš pareigų ir paskyrė JAV Virdžinijos rytų apygardos prokurorą Daną Boente eiti generalinio prokuroro pareigas, kol Senatas galiausiai patvirtins senatoriaus Jeffo Sessionso kandidatūrą. S. Yates nurodė Teisingumo departamento prokurorams neginti D.Trumpo įsako uždrausti į šalį atvykti imigrantams iš septynių musulmoniškų valstybių.

„Remdamasis Teisinių konsultacijų biuro analize, kuri nustatė, kad tas įsakas yra teisėtas ir tinkamai sudarytas, panaikinu buvusios laikinosios generalinės prokurorės Sally Q.Yates 2017 metų sausio 30 dienos potvarkį ir nurodau Teisingumo departamento darbuotojams vykdyti mūsų pareigas bei ginti teisėtus prezidento įsakymus“, – sakoma D. Boente pranešime.