Ji taip pat yra neseniai atsistatydinusio JAV Centrinės žvalgybos valdybos direktoriaus Davido Petraeuso draugė, tačiau matomai prisidėjo prie šio buvusio kariškio neįtikėtino nuopuolio.

Būtent J.Kelley skundai, jog ji gavo grasinamų elektroninių laiškų iš moters, su kuria D.Petraeusas palaikė nesantuokinį romaną - Paulos Broadwell - paskatino Federalinį tyrimų biurą (FTB) pradėti tyrimą, iškėlusį į viešumą šiuos ryšius ir nulėmusį CŽV vadovo atsistatydinimą praeitą penktadienį.

D.Petraeusui artimi žmonės sakė, kad J.Kelley yra jo šeimos draugė ir kad tarp jųdviejų nesiejo jokie romantiški ryšiai. Kol kas neaišku, kodėl P.Broadwell jai siuntinėjo grasinimus, tačiau tikėtina, kad D.Petraeuso meilužė įtarė ją esant savo varžove.

Šis skandalas aptemdė puikią reputaciją turėjusio atsargos generolo reputaciją ir iškėlė klausimų, kaip šią bylą nagrinėjo FTB, taip pat kada Baltieji rūmai sužinojo apie CŽV vadovo romaną, kuris buvo paviešintas praėjus kelioms dienoms po lapkričio 6-ąją vykusių prezidento rinkimų.

Šis skandalas taip pat atkreipė nepatogumų keliantį dėmesį į tris D.Petraeusui artimas moteris: J.Kelley, P.Broadwell ir jo žmoną Holly, su kuria jis išgyveno ilgiau nei 37 metus, sakė vienas Vartotojų finansinės apsaugos biuro pareigūnas.

Pasak informuotų šaltinių, J.Kelley ir jos vyras Scottas Kelley, Tampoje dirbantis vėžio chirurgu, susidraugavo su D.Petraeusu, kai jis dirbo MacDillo oro pajėgų bazėje 2008-2010 metais.

Tuo metu D.Petraeusas vadovavo JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinei vadovybei, kontroliuojančios operacijas Artimuosiuose Rytuose ir Pietų Azijoje. Abi šeimos palaikė ryšius Tampoje ir Vašingtone, nurodė šaltiniai.

Kitaip nei P.Broadwell, kuri nuo praeito penktadienio nieko nekomentavo ir nesirodė viešumoje, J.Kelley paskelbė pranešimą apie savo šeimos draugystę su D.Petraeuso šeima ir prašė gerbti jų privatumą.

Vienas šiai šeimai artimas šaltinis sakė, kad J.Kelley šiuo metu iškilus Vašingtono advokatas Abbe'as Lowellas konsultuoja, kaip elgtis per skandalą dėl D.Petraeuso. Šis teisininkas yra Kelley šeimos draugas, atstovavęs kaltinamiesiems didelio atgarsio sulaukusiose bylose, tokiems kaip buvęs senatorius Johnas Edwardsas ir susikompromitavęs respublikonų lobistas Jackas Abramoffas.

A.Lowellas neatsakė į prašymus pakomentuoti šią padėtį.

J.Kelley taip pat pasitelkė į pagalbą Judy Smith - gerai žinomą viešųjų ryšių specialistę, padedančią į skandalus įsivėlusiems asmenims. Ji yra laikoma itin sumanios krizių sprendėjos ir smegenų plovimo ekspertės Olivijos Poup - televizijos ABC rodomo serialo "Skandalas" (Scandal) veikėjos - prototipu.

Su pačia J.Kelley žurnalistams susisiekti nepavyko. Pirmadienį ji buvo pastebėta išvažiuojanti iš savo namų Tampoje automobiliu, kurio registracijos numeriuose užrašyta "Garbės konsulė". Ši moteris laikoma neoficialia MacDillo bazės ambasadore, skatinančia vietos bendruomenės ryšius su užsienio kariškiais, atsakingais už ryšius su JAV kariuomene, sakė vienas su padėtimi susipažinęs šaltinis.

J.Kelley tėvas Johnas Khawamas ir motina Marcelle dabar gyvena Vašington Krosingo miestelyje Pensilvanijoje, tačiau ši šeima anksčiau gyveno Filadelfijos šiaurės rytiniame rajone, sakė jos brolis advokatas Davidas Khawamas, dirbantis Vestmonto mieste Naujajame Džersyje. Libane gimę jų tėvai, kol dar nebuvo užauginę vaikų, valdė tris restoranėlius "Sahara".

J.Kelley pašaukimas - būti kariuomenės "garbės ambasadore", sakė jos brolis.

"Ji visada norėjo imtis kokio nors vaidmens, atsidėkodama bendruomenei", - aiškino D.Khawamas.

Pasak jo, nenuostabu, kad sesuo kreipėsi į FTB, gavusi elektroniniu paštu anoniminių grasinimų, nes ji palaiko ryšius su kariuomene, turi turtingą vyrą ir mažų vaikų.

"Manau, kad mano sesuo apie tai pranešė, nes tikriausiai bijojo, kad kažkokie jai grasinę žmonės galėjo turėti rimtų ketinimų", - sakė Jill brolis.

Tuo tarpu dienraštis "The Wall Street Journal" pranešė, jog vienas neįvardytas FTB agentas, pradėjęs šį tyrimą, taip pat buvo J.Kelley draugas. Vėliau jis buvo nušalintas nuo šios bylos, nuogąstaujant, kad pareigūnas gali būti asmeniškai su ja susijęs. FTB išsiaiškino, kad tas pareigūnas J.Kelley siuntė elektroniniu paštu nuotraukas, kuriose jis matomas be marškinių, nurodė laikraštis.

37 metų J.Kelley turi identišką seserį Natalie Khawam ir yra matoma kartu su ja, Holly Petraeus ir Davidu Petraeusu vienoje 2010 metais padarytoje nuotraukoje, kurią laikraščiai paskelbė pirmadienį.

Teismo dokumentai doro, kad J.Kelley atliko tam tikrą vaidmenį įtemptoje byloje dėl vaikų globos tarp Vašingtone gyvenančios Natalie ir jos buvusio vyro Graysono Wolfe'o prieš jųdviejų skyrybas. G.Wolfe'as anksčiau yra dirbęs Koalicijos laikinojoje valdyboje Irake.

Pernai lapkritį paskelbtoje nutartyje, kuri tapo skaudžiu smūgiu N.Khawam, nes jos trimečio sūnaus globa buvo patikėta G.Wolfe'ui, Kolumbijos apygardos aukštesniojo teismo teisėjas Nealas Kravitzas atsisakė patikėti J.Kelley teiginiais, kad jos svainis mėgino nustumti savo žmoną nuo laiptų Jill namuose Tampoje.

"Teismas neatsižvelgia į šiuos parodymus", - rašė N.Kravitzas, pridūręs, jog J.Kelley "yra akivaizdžiai šališka ir nepatikima liudininkė".

Nei su G.Wolfe'u, nei su N.Khawam žurnalistams susisiekti nepavyko.

Paula Broadwell
40 metų P.Broadwell, kuri, kaip teigia šaltiniai, siuntinėjo grasinamus laiškus J.Kelley, yra armijos atsargos karininkė ir doktorantė, gyvenanti Šiaurės Karolinos mieste Šarlotėje su vyru ir dviem vaikais.

FTB agentai pirmadienį atliko kratą P.Broadwell namuose, kuri truko beveik dvi valandas. Nepastebėta, kad P.Broadwell arba jos šeimos nariai būtų buvę namuose per šį reidą.

P.Broadwell susipažino su D.Petraeusu 2006 metais, kai ji studijavo Harvardo universitete. Generolas davė jai savo vizitinę kortelę ir pasiūlė savo pagalbą jos studijose.

2010 metais, kai D.Petraeusas buvo paskirtas Afganistane dislokuotų tarptautinių pajėgų vyriausiuoju vadu, P.Broadwell nusprendė savo disertaciją apie šio generolo vadovavimą išleisti kaip knygą "Va bank" (All In), kuri buvo išspausdinta šių metų sausį. Daugelis interviu šiai knygai buvo surinkti per jųdviejų susitikimus, vėliau pasakojo P.Broadwell.

Vienas P.Broadwell ir D.Petraeuso pažįstamas teigė, kad viešėdama Afganistane Paula pasirodė kaip "alfa moteris": patraukli, sportiška, protinga ir ambicinga. Tas pats šaltinis nurodė, jog D.Petraeusas neretai tapdavo mentoriumi jaunesniems kariams ir domėdavosi akademine veikla.

P.Broadwell į žurnalistų prašymus pateikti komentarų taip pat neatsiliepė.

Kol kas neaišku, kiek artimai bendravo Holly Petraeus ir P.Broadwell. Savo knygos padėkų skyriuje P.Broadwell skiria "ypatingą padėką" Holly, tačiau savo išnašose nenurodė, kad būtų paėmusi bent vieną generolienės interviu.

Šioje knygoje aprašoma, kaip D.Petraeusas ir tuometė Dikinsono koledžo studentė Hollister Knowlton atsitiktinai susipažino 1973 metais, vykstant koledžų futbolo lygos varžyboms Vest Pointo karo akademijoje, kurioje tuo metu mokėsi Davidas.

Holly tėvas generolas Williamas Knowltonas buvo Vest Pointo vyriausiasis inspektorius, o D.Petraeusui "Holly šeimos statusas atrodė kerintis", sakoma P.Broadwell knygoje.

Holly buvo atsidavusi kariškio žmona, kuriai per pastarąjį dešimtmetį tekdavo kęsti ilgus išsiskyrimus su vyru, sakė Peteris Mansooras, kuris buvo D.Petraeuso viršininkas Irake 2007-2008 metais.

"Jie daugiau praleisdavo laiko atskirai negu būdami kartu - jis dalyvavo penkiose skirtingose misijose užsienyje, - aiškino P.Mansooras. - Ji buvo ištikima armijos karė visą tą laiką."

Per Senato posėdį pernai birželį, kuriame buvo patvirtinta D.Petraeuso kandidatūra į CŽV direktoriaus postą, kai kurie senatoriai, tarp jų respublikonai Johnas McCainas ir Joe Liebermanas šiltai atsiliepė apie Holly. Tąsyk pagyrimų žmonai nešykštėjo ir jos vyras.

"Holly neseniai buvo apibūdinta kaip šviesi, miela, maža ir pitbulio (būdo) - kaip žmogus, kurį norėtum turėti savajame (ringo) kampe, - sakė D.Petraeusas. - Man teko malonė turėti ją savajame kampe 37 metus ir per 23 persikraustymus, o šią popietę džiaugiuosi galimybe padėkoti jai viešai."

Holly Petraeus vadovavo kariškių šeimų reikalais besirūpinančiam skyriui Vartotojų teisių apsaugos biure.

Amerikos vartotojų federacijos atstovė Jean Ann Fox sakė, kad Holly Petraeus važinėdavo po visą šalį, tvarkydama darbo reikalus su kariškiais ir dažnai bendraudavo su jų šeimomis, dalydamasi patirtimi kaip kario žmona.

"Ji nušvietė daug kariuomenę veikiančių problemų, ir, tikėkimės, laikui bėgant rekomenduoti veiksmai padės kai kurias iš jų išspręsti", - pažymėjo J.A.Fox.

Viena Vartotojų finansinės apsaugos biuro atstovė sakė, kad Holly Petraeus yra viena iš šios agentūros lyderių, ir atsisakė pateikti daugiau komentarų. Penktadienį ji paskelbė pranešimą Veteranų dienos proga savo biuro tinklalapyje - tą pačią dieną, kai buvo paskelbta apie jos vyro atsistatydinimą.

P.Mansooras, mėgindamas paaiškinti Davido Petraeuso elgesį, sakė manantis, kad jam tikriausiai buvo sunku pereiti nuo gyvenimo kariuomenės "kokone" prie darbo Centrinėje žvalgybos valdyboje.

"Manau, kad generolas Petraeusas dirbdamas CŽV pasijuto šiek tiek izoliuotas visuomenėje, o jo mėginimas ieškoti pagalbos buvo nukreiptas per moterį, kuri pasistengė tapti jam labiausiai prieinama - Paulą Broadwell", - sakė P.Mansooras.

Pasak jo, Holly Petraeus yra įtūžusi ant savo vyro.

"Jis daro, ką gali, kad pataisytų savo santykius", - pridūrė P.Mansooras.