Estijos prezidento Toomo Hendriko Ilveso kanceliarija pranešė, kad T. H. Ilvesas ir jo žmona Evelin Ilves priėmė sprendimą išsiskirti.

Nesutarimai tarp sutuoktinių kilo 2014 m. rugpjūčio mėn., kai E. Ilves buvo nufotografuota laiką leidžianti kavinėje „Komeet“ su kitu vyru.

Užmiestyje esantis namas po skyrybų liks T. H. Ilvesui.

Kaip praneša rus.DELFI.ee, įsigaliojus teismo sprendimui dėl poros išskyrimo E. Ilves nebegaus įstatymo nustatytų kompensacijų.

Buvę sutuoktiniai vertina sprendimą skirtis kaip asmeninį reikalą, nesusijusį su T. H. Ilveso kaip Estijos prezidento veikla. Taip pat T. H. Ilvesas ir E. Ilves paprašė žurnalistų žvelgti į šį dalyką supratingai.

Pora susituokė 2004 m.

Turtiniai klausimai

Vienkiemis „Erma“ – tai ne paprastas nekilnojamasis turtas, o visas turistinis kompleksas, sudarytas iš kelių pastatų, kuriuose galima apgyvendinti kelias dešimtis žmonių. Vienkiemis turi savo restoraną, konferencijų salę ir biblioteką. Jame ne kartą buvo priimti svečiai iš užsienio.

Jeigu „Erma“ atiteks prezidentui, tai E. Ilves turės atgauti investuotus pinigus – būtent ji 2005 metais vienkiemį pavertė turistiniu kompleksu. E. llves įsteigė bendrovę „Ermamaa“, į kurią jau sekančiais metais įnešė 108 tūkst. eurų.

E. Ilves turizmo verslas gana grietai nutrūko: jos vyras buvo išrinktas prezidentu ir saugumo tarnybos nebeleido vienkiemio teritorijoje lankytis pašaliniams žmonėms. Pastaraisiais metais „Ermamaa“ aptarnavo tik vieną užsakovą – valstybė nuomojo vienkiemį valstybei.

E. Ilves gaus teisę naudotis trijų kambarių butu Talino „Rocca al Mare“ rajone. Tačiau šis butas jai nepriklauso – prieš 11 metų jį nusipirko T. H. Ilveso motina. Iki šiol juo naudojosi Luukas Ilvesas – prezidento sūnus iš ankstesnės santuokos, šiuo metu gyvenantis ir dirbantis Briuselyje.   

Įsigaliojus sprendimui dėl skyrybų, E. Ilves neteks daugybės kompensacijų ir privilegijų: prezidento žmonos atlygio (30 proc. nuo prezidento atlyginimo, arba daugiau kaip 2100 eurų per mėnesį), asmeninio sekretoriaus, automobilio su vairuotoju, apsaugos. Be to, valstybė nebeapmokės jos kelionių.   

E. Ilves taip pat nebeturės galimybės įsigyti brangių drabužių ir papuošalų, kurie iki šiol Nepriklausomybės dienos iškilmėms būdavo perkami valstybės sąskaita.   

E. Ilves turi gydytojos diplomą, taip pat yra studijavusi ekonomikos magistrantūroje. Prieš tapdama pirmąja ponia, ji dirbo reklamos agentūroje „Kontuur Leo Burnett“, projektų vadove, rinkodaros specialiste, populiarino prekės ženklą „Welcome to Estonia“ ir buvo anglų kalba leidžiamo žurnalo „Life in Estonia“ vyriausioji redaktorė.