„Manau, kad Lordų Rūmai yra nepateisinami“, – pirmadienį BBC sakė leiboristų lyderis Keiras Starmeris. Leiboristų planai numato „panaikinti Lordų Rūmus ir pakeisti juos renkamais parlamento rūmais“.

Konstitucijos reformos koncepciją kūrė buvęs premjeras Gordonas Brownas. 40 punktų plano esmė yra panaikinti britų Lordų Rūmus tokius, kokie jie yra dabar. Lordų Rūmai yra vieni iš dvejų parlamento rūmų Londone. Juos sudaro politinių partijų skiriami atstovai, paveldimą pero titulą turintys kilmingieji ir Anglikonų bažnyčios vyskupai.

G. Brownas dabar siūlo naują rūmų sudėtį. Juos sudarytų nariai iš regionų ir Jungtinės Karalystės šalių, tai būtų „mažesni, reprezentatyvesni ir demokratiškesni“ rūmai. G. Browno rekomendacijos numato ir stipresnę decentralizaciją, kad būtų sustiprinti Jungtinės Karalystės regionai r šalys,

Per renginį Lydse Šiaurės Anglijoje, kur pristatė koncepciją, K. Starmeris žadėjo „didžiausią visų laikų valdžios perdavimą“ iš parlamento tautai.

Projektas kol kas paremtas rekomendacijomis. Dabar partija tarsis dėl detalių ir kitų pasiūlytų pakeitimų, o tada planas bus įtrauktas į 2025 metų rinkimų programą.

Leiboristai turi gerus šansus 2025-aisais laimėti Bendruomenių Rūmų rinkimus. Apklausose opozicinė partija šiuo metu smarkiai lenkia valdančiuosius konservatorius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją