Naujausias žinias apie Siriją skaitykite žemiau tekste

Pranešama, kad Jungtinės Karalystės karališkojo laivyno laivai jau pasirengę raketinėms atakoms, kurios būtų vykdomos kartu su JAV pajėgomis. Informuojama, jog karinių pajėgų vadai kaip tik baigia sudarinėti potencialių taikinių sąrašą.

Jungtinės Karalystės valdžios šaltinis skelbia, jog šalies ministro pirmininko derybos su užsienio lyderiais, tarp kurių ir JAV prezidentas Barackas Obamas, vyks ir toliau. Esą kariniai veiksmai, dėl kurių bus sutarta, gali prasidėti jau kitą savaitę.

Britanija: cheminės atakos Sirijoje įrodymai galėjo būti sunaikinti

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as sekmadienį pareiškė, kad bet kokie Sirijos režimo galbūt įvykdytos cheminės atakos įrodymai jau galėjo būti sunaikinti.

„Faktas, kad daugumą įrodymų galėjo sunaikinti tas artilerijos bombardavimas“, – sakė jis, turėdamas omenyje pranešimus apie besitęsiančias atakas teritorijoje į rytus nuo Damasko, kur, kaip manoma, anksčiau buvo įvykdyta cheminė ataka.

Sirijos gyventojai nukentėjo nuo dujų atakos
„Kiti įrodymai galėjo sunykti per kelias pastarąsias dienas, o kiti įrodymai galėjo būti paveikti“, – pridūrė W.Hague'as, kalbėdamas per spaudos konferenciją tuojau po to, kai Damaskas uždegė žalią šviesą Jungtinių Tautų (JT) inspektorių tyrimui.

Ekspertai pirmadienį pradėjo tirti numanomos atakos vietoje, nors skeptiškai nusiteikęs Vašingtonas pareiškė, kad Sirijos sutikimas buvo pavėluotas.

W.Hague'as išreiškė susirūpinimą, jog tikriausiai praėjo per daug laiko, kad JT inspektoriai surinktų konkrečių įrodymų.

„Dabar turime realistiškai vertinti, ką gali pasiekti JT komanda“, – sakė jis.

Williamas Hague'as
Tačiau jis pakartojo esantis įsitikinęs, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgos atsakingos už numanomą ataką, teigdamas, kad „jau esama daug įrodymų, ir visi jie rodo viena kryptimi“.

„Mums, Britanijos vyriausybei, aišku, jog būtent Al Assado režimas įvykdė šią didelio masto cheminę ataką“, – sakė W.Hague'as, cituodamas „liudininkų parodymus (ir) faktą, kad ta vietovė buvo bombarduojama režimo pajėgų, kai buvo įvykdyta cheminė ataka“.

Ministras argumentavo: „Jeigu režimas buvo įsitikinęs, kad kažkas kitas įvykdė šią ataką, jie būtų leidę atvykti JT inspektoriams prieš kelias dienas.“

Sirijos prezidentas B. Al Assadas: įžeidžia sveiką protą

Basharas al Assadas
Sirijos prezidentas Basharas al Assadas sakė, kad Vakarų šalių pareiškimai, jog Damasko režimas naudojo cheminius ginklus, yra „įžeidimas sveikam protui“ ir perspėjo, kad Jungtinių Valstijų laukia nesėkmė, jeigu jos atakuos Siriją.

Duodamas interviu Rusijos laikraščiui „Izvestija“, kuris buvo paskelbtas pirmadienį, B.al Assadas sakė: „Šie komentarai (kaltinantys Sirijos režimą, kad jis naudojo cheminius ginklus), skelbiami politikų Vakariuose, yra įžeidimas sveikam protui... Tai nesąmonės.“

„Jungtinėms Valstijoms gresia nesėkmė (jeigu jos atakuos Siriją) – kaip ir visuose ankstesniuose jų pradėtuose karuose, pradedant Vietnamu, baigiant mūsų dienomis“, – pridūrė jis.

JAV: labai mažai abejonių

Jungtinės Valstijos sekmadienį pareiškė, kad lieka „labai mažai abejonių“, jog Sirijos pajėgos naudojos cheminius ginklus prieš civilius ir nesureikšmino Damasko pasiūlymo Jungtinių Tautų (JT) tyrėjų komandai apsilankyti numanomos atakos vietoje.

Šie komentarai žymi didelį įtampos padidėjimą po praeitą savaitę surengtos šiurpios atakos netoli Sirijos sostinės, per kurią žuvo daugiau nei 1 300 žmonių, o Vašingtonui veikiausiai ruošiantis galimiems kariniams veiksmams.

Pareigūnai sakė, kad JAV prezidentas Barackas Obama, kuris šeštadienį surengė pasitarimą dėl šios krizės su savo svarbiausiais padėjėjais, priims „informuotą sprendimą“, kaip reaguoti į „beatodairišką“ cheminę ataką.

Vienas pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad nurodomas aukų skaičius ir tiems žmonėms pasireiškę simptomai, taip pat JAV ir užsienio žvalgybos surinkta informacija šiuo metu palieka „labai mažai abejonių, jog cheminiai ginklai buvo panaudoti Sirijos režimo prieš civilius per tą incidentą“.

Pareigūnas, kuris prašė neviešinto jo vardo, sakė, kad Vašingtonas atsižvelgė, jog Sirija pasiūlė JT inspektoriams pirmadienį aplankyti numanomos atakos vietą, tačiau laikosi minties, jog toks žingsnis yra per menkas ir pavėluotas.

„Jeigu Sirijos vyriausybei nebuvo ką slėpti ir jeigu ji norėjo įrodyti pasauliui, kad nenaudojo cheminių ginklų per tą incidentą, ji būtų nutraukusi atakas toje teritorijoje ir būtų nedelsiant suteikusi prieigą Jungtinėms Tautoms prieš penkias dienas“, – teigė AFP pašnekovas.

„Dabartinėje padėtyje pavėluotas režimo leidimas suteikti prieigą JT komandai yra pernelyg pavėluotas, kad būtų įtikinamas, nes prieinami įrodymai reikšmingai sumenko dėl režimo (pajėgų) atkaklaus bombardavimo ir kitų sąmoningų veiksmų per pastarąsias penkias dienas“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Jungtinės Tautos pranešė, kad jų komanda pirmadienį pradės tyrimą toje teritorijoje, kuri yra kontroliuojama sukilėlių.