Perto suvažiavimų centre susirinkę lyderiai buvo pasveikinti nungarų genčiai priklausančių Australijos čiabuvių vyresniųjų, kurie atliko tradicinę apvalymo ceremoniją. Šio susitikimo metu mieste imtasi griežtų saugumo priemonių.

Monarchė sakė, jog labai džiaugiasi atvykusi į Perte vyksiantį "susitikimą, kuris žada įkvėpti naujos gyvybės Sandraugai".

Susitikimo šeimininkė Australijos premjerė Julia Gillard (Džulija Gilard) sakė susirinkusiems, kad Tautų Sandraugai gyvybiškai svarbu neatsilikti nuo laikmečio dvasios.

"Pasaulis pasikeitė, o apdairi institucija taip pat keičiasi", - sakė ji.

Prie suvažiavimų centro budintys tūkstančiai policininkų praktiškai uždarė Perto centrines gatves, siekiant apsisaugoti nuo galimų teroro išpuolių, taip pat siekiant atgrasyti bet kokius protestus, panašius į rengiamus šiuo metu pasaulį apėmusio judėjimo "Užimk" (Occupy).

Netoliese susirinkę 1 500 žmonių planuoja surengti eitynes, reikšdami solidarumą su tarptautiniu judėjimu prieš stambiojo verslo godumą ir didėjančią atskirtį tarp turtingųjų ir vargšų.

Žmogaus teisių organizacija "CHOGM Action Network" tai pat susirūpinusi dėl žmogaus teisių pažeidimų kai kuriose Tautų Sandraugos šalyse, o Šri Lankos prezidentas Mahendra Rajapakse ir Ruandos lyderis Paulas Kagame įtariami karo nusikaltimais.

Policijai buvo suteikti specialūs įgaliojimai numalšinti bet kokius protestus, pasirinktinai apieškoti žmones ir neleisti aktyvistams patekti į tam tikras zonas.

Tautų Sandraugos viršūnių susitikime dalyvauja dauguma šio bloko lyderių, nors Indijos premjeras Manmohanas Singhas pranešė neatvyksiantis, nenurodydamas priežasties, o Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas atvyks vėliau, pasibaigus deryboms dėl euro zonos skolų krizės.

Sandraugos reformos, šiai bendrijai stengiantis išlikti aktualia XXI amžiuje, bus pagrindinis diskusijų objektas.

Tautų Sandraugą daugiausiai sudaro buvusios Britanijos kolonijos, o visame bloke gyvena apie du milijardus žmonių.

Tautų Sandraugos generalinis sekretorius Kamaleshas Sharma sakė, kad per tris dienas truksiantį susitikimą bus aptarta daug pasiūlymų, tarp jų - galimybė paskirti nepriklausomą komisarą, atsakingą už žmogaus teisių padėties stebėseną.

Tačiau vietos žiniasklaida praneša, jog dauguma šių rekomendacijų gali būti atmestos, nes Indija ir Pietų Afrikos Respublika griežtai nusistačiusios prieš žmogaus teisių priežiūros instituciją.

Lyderiai taip pat aptars pasiūlymus pakeisti Britanijos sosto paveldėjimo taisykles, o ši tema sulaukė naujo susidomėjimo po princo Williamo ir Kate Middleton vestuvių šių metų balandį.

Be to, ketinama aptarti daugelyje Sandraugos šalių galiojančius įstatymus, kuriuose numatoma baudžiamoji atsakomybė už homoseksualius santykius ir plintančios priverstinio jaunų merginų ištekinimo tradicijos. Pastarasis paprotys yra ypač įsišaknijęs kai kuriose Tautų Sandraugos šalyse.