Antradienį apkaltos komiteto pareigūnas Antonio Anastasia išjudino reikalus, rekomendavęs, kad ši darbo grupė pritartų procesui, kurio tikslas – pašalinti iš posto prezidentę Dilmą Rousseff, šiuo metu tik nušalintą nuo pareigų.

Planuojama, kad komitetas dėl šio klausimo balsuos ketvirtadienį, pačiose olimpiados atidarymo išvakarėse.

D. Rousseff, kaltinama biudžeto įstatymų pažeidimu, nedalyvaus žaidynių atidarimo ceremonijoje – ji atsisako sutikti su „antraplaniu vaidmeniu“. Taigi nušalinta lyderė galės susitelkti į Senato komiteto balsavimo rezultatus, likusi sostinėje Brazilijoje.

Tas balsavimas nėra įpareigojimas, bet jis pasiųstų garsią žinią Senato plenariniam posėdžiui ir žymėtų dar vieną žingsnį procese, kuris, kaip atrodo vis labiau tikėtina, nulems D. Rousseff prezidentavimo pabaigą.

Rugpjūčio 9-ąją, praėjus kelioms dienoms nuo olimpiados, turinčios pademonstruoti Brazilijos didėjančią ekonominę galią ir politinį stabilumą, pradžios, visas Senatas balsuos, ar apkaltos byla turi būti toliau nagrinėjama. Sprendimui priimti pakaks paprastos daugumos, todėl tikėtina, kad pasiūlymui teisti prezidentę bus lengvai pritarta.

Rugpjūčio 29-ąją, praėjus savaitei po olimpiados uždarymo, planuojama surengti galutinį ir lemiamą viso Senato posėdį, per kurį balsuojant bus reikalinga dviejų trečdalių dauguma, kad D. Rousseff būtų pašalinta. A. Anastasia aiškiai pareiškė, kaip turėtų klostytis padėtis.

„Balsuoju, kad apkalta būtų tęsiama, – jis nurodė antradienį paskelbtose išvadose, sakydamas, kad įrodymai prieš D. Rousseff yra „nepaneigiami“. Kalbėdamasi su naujienų agentūra AFP, konservatyviosios partijos PP narė Ana Amelia prognozavo, kad Senato komitetas ketvirtadienį veikiausiai nubalsuos 16 balsų prieš penkis, kad D. Rousseff byla būtų nagrinėjama.

Kol nušalinta D. Rousseff lauks Senato sprendimo dėl jos likimo, prezidento įgaliojimus perėmęs buvęs jos viceprezidentas Michelis Temeras pirmininkaus penktadienio vakarą vyksiančiai olimpiados atidarymo ceremonijai.

Kairiųjų pažiūrų D. Rousseff buvo nušalinta gegužę, o laikinuoju prezidentu tapęs M. Temeras vyriausybės vairą staigiai pasuko į dešinę. Braziliją šiuo metu krečia didžiausia per kelis dešimtmečius recesija, o šalies įvaizdį temdo išsikerojusi korupcija. Pasak M. Temero, šaliai reikės dar 13 metų, kol bus ištrinti D. Rousseff kairiosios Darbininkų partijos valdymo padariniai.

Tačiau nušalinta lyderė kaltina M. Temerą manipuliuojant apkaltos procesu ir siekiant įvykdyti perversmą. Ši politinė sumaištis taps liūdnu fonu olimpiadai. Teisę ją organizuoti Rio de Žaneiras laimėjo 2009 metais, kai D. Rousseff pirmtakas ir politinis mentorius Luizas Inacio Lula da Silva buvo labai populiarus.

Dabar gali būti sužlugdyta ne vien D. Rousseff: L .I .Lula da Silva irgi bus teisiams dėl trukdymo vykdyti teisingumą. Jam taip pat iškelti kaltinimai korupcija, kurie gali sužlugdyti buvusio prezidento viltis grįžti į valdžią per 2018 metų rinkimus.

Olimpiados ir apkaltos derinys yra „Brazilijos tragedijos paveikslas. Tai Lulos sukurto mito galas“, – sakė San Paule įsikūrusio universiteto „Unicamp“ sociologas Ricardo Antunesas.

Dauguma Brazilijos apžvalgininkų prognozuoja, kad D. Rousseff nelaimės galutinio balsavimo ir kad senatoriai lengvai pasieks reikalaujamą dviejų trečdalių daugumą (54 iš 81 balso).

„Tai dabartinės Darbininkų partijos kelio galas“, – sakė A. Amelia. Daugelis, netgi buvę prezidentės šalininkai, įsitikinę, kad D. Rousseff nuopuolis yra neišvengiamas rezultatas, nes prezidentė vadovavo, kai Brazilijos padėtis smarkiai pablogėjo. Jų nuomone, olimpiada šio proceso niekaip nepakeis.

„Lulos ir Rousseff vyriausybės buvo siejamos su didžiuliais lūkesčiais kai jos pradėjo vadovauti 2003 metais, o dabar, 2016-aisiais, padėtis liūdna, – aiškino R. Antunesas. – Dabartinė olimpiada yra farso ir komedijos mišinys.“