Apie 20 mln. gyventojų turinčios Brazilijos verslo sostinės metropoliteno darbuotojai nubalsavo už neribotos trukmės streiką nuo vidurnakčio vietos (6 val. Lietuvos) laiku, dėl kurio gali įstrigti 4,5 mln. keleivių ir kilti transporto chaosas.

Artėjant futbolo pirmenybėms ir spalį vyksiantiems rinkimams, Braziliją krečia dažni streikai ir protestai.

Reikalaudami didesnių pensijų, apie 400 tarnybą baigusių karo policijos pareigūnų ir jų giminaičių anksčiau trečiadienį surengė protestą prie San Paulo stadiono „Corinthians Arena“, kuriame birželio 12-ąją vyks Pasaulio čempionato atidarymo rungtynės.

Jie užblokavo aplinkines gatves, panaudoję 15 autobusų ir kelis mažesnius automobilius, sukeldami transporto grūstį, kuri nusitęsė kelis kilometrus.

Dar 4 000 protestuotojų, sušauktų Benamių darbininkų judėjimo (MTST), nužygiavo į tą patį rajoną. MTST buvo vienas iš pagrindinių protestų prieš futbolo čempionatą, krėtusių šalį pastaraisiais metais, organizatorių.

Pasak protestuotojų, didesnė nei 11 mlrd. JAV dolerių suma, skirta šiam turnyrui organizuoti, geriau būtų buvusi panaudota spręsti opiausioms švietimo, sveikatos apsaugos ir susisiekimo problemoms.

Prieš metus milijonas protestuotojų išėjo į gatves per Konfederacijų taurės pirmenybes – Pasaulio futbolo čempionato repeticiją.

Per tuos protestus kai kada prasiverždavo smurtas, aptemdęs tą turnyrą. Daugelis baiminasi, kad panašūs neramumai pasikartos šiais metais.

Vyriausybė taip pat kritikuojama dėl chroniško darbų vilkinimo ir nuolatinio išlaidų viršijimo įgyvendinant su Pasaulio futbolo čempionatu susijusius projektus.

Darbininkai skuba įrengti penkis iš 12-os stadionų, kuriuose vyks čempionato rungtynės – įskaitant „Corinthians Arena“, kuriame įrengtos dar ne visos vietos.

Organizatoriai atsisakė daugelio kitų infrastruktūros projektų, kurie buvo žadami iš pradžių: pradedant gatvių remontu, baigiant greitųjų traukinių paleidimu ir naujomis metropoliteno bei vienabėgio geležinkelio linijomis.