Apie 2 val. Lietuvos laiku pradėti skelbti pirmieji rezultatai JAV prezidento rinkimuose, kur nugalėtoją nulemia ne šalies rinkėjų balsai tiesiogiai, bet Rinkikų kolegija, į kurią valstijos pagal savo gyventojų skaičių atsiunčia tam tikrą kiekį rinkikų. Pergalei reikia 270 iš 538 rinkikų balsų. 8 val. (Lietuvos laiku) duomenimis, B. Obama surinko – 303, M. Romney – 206 balsus.

Gruodžio mėnesį rinkikai savo valstijose susitinka oficialiai išrinkti būsimojo JAV prezidento. Nors pagal JAV Konstituciją Rinkikų kolegijos nariai techniškai gali balsuoti už bet kurį kandidatą, rinkikai yra įsipareigoję atiduoti balsą už jų valstijoje išrinktą kandidatą.


JAV prezidento rinkimų kampanija baigta: B.Obama su reperiu ir grauduliu, M.Romney pasirodys ir rinkimų dieną

Pirmadienį, šalies vadovo rinkimų išvakarėse, paskutinį kartą kreipėsi į amerikiečius, baigdami varginančią, kupiną neigiamų jausmų ir milijardus dolerių kainavusią kampaniją, atiduodami savo likimą į rinkėjų rankas.

B. Obama pasirodė Ajovoje, Viskonsine ir Ohajyje – čia surengtuose mitinguose jam draugiją palaikė dainininkas Bruce'as Springsteenas ir reperis Jay-Z.

B.Springsteenas sakė 18 tūkst. klausytojų miniai Viskonsine, kad jo muzikinis gyvenimas buvo pašvęstas idėjai nubrėžti kelią tarp Amerikos svajonės ir Amerikos tikrovės. "Mūsų balsai rytoj yra vienas iš nepaneigiamų būdų, kaip galime nustatyti atstumą toje lygtyje", - sakė muzikantas, kuris keliavo kartu su B.Obama prezidento lėktuvu "Air Force One".

"Viskas priklauso nuo jūsų - tai nebe mano, o jūsų rankose", - B.Obama, kurio akys atrodė drėgnos, kimtelėjusiu balsu pareiškė 20 tūkst. klausytojų miniai Ajovoje, baigdamas savo kovą dėl perrinkimo valstijoje, kuri 2007 metais padėjo įgyvendinti jo svajonę apie atėjimą į Baltuosius rūmus.

Ajovos mieste De Moine jis 2007 metų pradžioje pradėjo savo pirmąją rinkimų į JAV prezidentus kampaniją. Vėlų vakarą surengtame mitinge miniai jis teigė, jog Ajovoje „prasidėjo judėjimas, išplitęs po visą šalį“.

Tuo tarpu M. Romney apsilankė Floridoje, kur, anot apklausų rezultatų, jis turi pranašumą, vėliau užsuko į Virdžiniją, Naujajį Hampšyrą ir Ohają. M.Romney savo kampaniją užbaigė šauktuku per triukšmingą renginį, vykusį vėlai vakare vienoje uždaroje sporto arenoje Naujajame Hampšyre.

"Rytoj bus akimirka pažvelgti į ateitį ir įsivaizduoti, ką galime nuveikti, palikti už savęs pastaruosius ketverius metus ir kurti naują ateitį, - pareiškė respublikonas. - Eikite su manimi. Rytoj pradedame naują rytojų."

Abu išsekę priešininkai anksčiau paskutinį kartą perlėkė per svyruojančias valstijas, kurios lems rinkimų baigtį, paskutinį kartą mėgindami palenkti į savo pusę rinkėjus, likus kelioms valandoms iki atsidarant balsavimo apylinkėms ir prasidedant rinkimams, kurie lems, ar B.Obama likts dirbti antrą kadenciją.

"Prezidentas Obama žadėjo pokyčius, bet negalėjo jų atnešti", - M.Romney anksčiau sakė tūkstančiams džiūgaujančių savo šalininkų neapsisprendusios Ohajo valstijoje, kurie skandavo "Dar viena diena!"

Vėlų vakarą Naujajame Hampšyre surengtame mitinge savo rinkimų kampaniją turėjęs užbaigti M. Romney visus nustebino pranešdamas, kad jis pratęs savo kovą už prezidento postą ir rinkimų dieną – antradienį jis apsilankys Ohajyje ir Pensilvanijoje.

Rinkimų rezultatus nulems vos kelios valstijos, o Ohajas gali tapti svarbiausiu renkant rinkimų nugalėtoją.

Du milijardus dolerių kainavusioje rinkimų kampanijoje B. Obama ir M. Romney, kaip rodo nacionalinių apklausų duomenys, lipa vienas kitam ant kulnų. Vis dėlto, maždaug devynių rikimų baigtį labiausiai nulemsiančių valstijų rezultatai byloja, kad dabartinis šalies vadovas šiek tiek pirmauja.

Vidurnaktį nedideliame Naujojo Hampšyro kaime Dixville Notch balsavo pirmieji rinkėjai, kurių balsai buvo skubiai suskaičiuoti – čia kova baigėsi lygiosiomis, mat ir B. Obama ir M. Romney gavo po penkis balsus.