51 metų demokratas B.Obama per kuklią ceremoniją Baltųjų rūmųMėlynojoje salėje 11 val. 55 min. vietos (18 val. 55 min. Lietuvos)laiku prisieks ištikimai vykdyti prezidento pareigas ir laikytis JAVkonstitucijos, pagal kurią jo pirmoji kadencija baigiasi sausio20-osios vidurdienį.

Per ceremoniją jis pasinaudos Biblija, kuri priklausė jo žmonosMichelle Obamos senelei.

Pagal tradiciją, kurios laikomasi tada, kai inauguracijos dienabūna sekmadienis, B.Obama pakartos priesaiką per viešą ceremonijąpirmadienį.

Tada jis taip pat prie JAV Kapitolijaus pasakys savo inauguracijoskalbą amerikiečiams ir visam jį stebinčiam pasauliui.

Antrajai B. Obamos inauguracijos ceremonijai, kuri vyksta jamlapkričio rinkimuose įveikus respublikoną Mittą Romney, trūkstos vilties ir istorijos pojūčio, kurie buvo persmelkę jo, pirmojojuodaodžio Amerikos prezidento, prisaikdinimo ceremoniją 2009metais.

Bėgant pirmosios kadencijos metams, žilstantį B. Obamą lamdėvangus ekonomikos atsigavimas, jis nepateisino itin padidintųlūkesčių ir kariavo alinantį politinį karą su respublikonais.

Naują kadenciją jis pradeda Kongrese laukiant keliemsįnirtingiems mūšiams dėl biudžeto ir jo retoriką "Taip,mes galime", kartinant sarkazmui dėl blokuojamos respublikonųtaktikos partijų tarpusavio kovoje, kuri paralyžiuoja vyriausybęVašingtone.

Nors apklausos rodo, kad prezidentą remia daugiau kaip 50 proc.amerikiečių - daug daugiau nei keikiamą Kongresą, jos taip patatskleidžia, kad daug amerikiečių, pavargusių nuo ekonomikosatsigavimo striginėjimo, abejoja tuo, kad jų šalis eina teisingakryptimi.

Užsienyje JAV konfrontacija su Iranu sparčiai artėja priekritinio taško, nes diplomatija dėl Teherano branduolinėsprogramos tebėra įstrigusi neutralumo zonoje.

Tuo tarpu neseniai įvykdyti teroro išpuoliai, per kuriuosamerikiečių žuvo Bengazyje Libijoje ir Alžyre, verčia abejotiB.Obamos rinkimų metų fraze, kad „al Qaeda“ „bėga nuoteisingumo“, nors Pakistane ir buvo nukautas jos lyderis Osama binLadenas.

Be to, vis didėjantis Kinijos raumenų demonstravimas irdidėjanti įtampa ginčijamuose su jos kaimynėmis vandenyse, taippat - Šiaurės Korėjos karingumas, išbandys ir prezidentoskiriamuoju ženklu tapusį JAV diplomatijos akcentą Azijai.

Pakeldamas savo dešinę ranką - 224 metai po to, kai pirmąjąpriesaiką vadovauti naujai šaliai davė Džordžas Vašingtonas, -B.Obama taip pat žinos, kad antrą kadenciją dirbančių prezidentųįtaka sparčiai mažėja ir kad jo lauks politinės duobės.

Antrosios kadencijos "prakeiksmas" pasireiškia ganadažnai: Richardas Nixonas atsistatydino, Billas Clintonas sulaukėapkaltos, Džordžo V. Bušoįvaizdį sugadino Irakas ir uraganas„Katrina“, Ronaldo Reagano palikimą aptemdė „Irangeito“skandalas.

Po prisaikdinimo ceremonijos, kurioje dalyvaus artimiausigiminaičiai, B. Obama baigs tobulinti savo inauguracinę kalbą.

Padėjėjai nelabai ką atskleidė apie jo pirmadienio kalbą,tačiau tokiomis progomis prezidentai gali akcentuoti šalies vienybęir bandyti užgydyti tokių piktų rinkimų, kokie buvo 2012-ųjųrinkimai B. Obamai, žaizdas.

Po iškilmingos pirmadienio ceremonijos prasidės šventė, B.Obama grįš į Baltuosius rūmus parado maršrutu su prie josusirinkusiomis miniomis, o vakare įvyks šventiniai inauguracijospokyliai.

Vis dėlto iškilmės buvo apkarpytos pripažįstant sunkiuslaikus, kuriuos vis dar išgyvena daug amerikiečių.

Viceprezidentas priesaiką jau davė

JAV viceprezidentas Joe Bidenas sekmadienį prisaikdintas dar vienai ketverių metų kadencijai, praneša agentūra AFP.

Padėjęs ranką ant Biblijos, 70-metis J. Bidenas sekmadienį Vašingtone prisiekė sąžiningai ginti JAV konstituciją. Trumpa jo priesaikos ceremonija vyko JAV karinio jūrų laivyno observatorijoje.

J.Bidenas, kuris per ceremoniją pasinaudojo Biblija su keltųkryžiumi ant viršelio, priklausančia jo šeimai nuo 1893 metų,priesaiką davė Aukščiausiojo Teismo teisėjos Sonios Sotomayorakivaizdoje.

Ši pareigūnė tapo pirmąja per visą JAV istoriją ispanakalbeteisėja, prisaikdinusia vieną iš dviejų aukščiausių šaliespareigūnų.