Netikėta tai, kad giminystės linija iki 11-ojo Jungtinių Valstijų prezidento prosenelio buvo atsekta per baltaodę B. Obamos motiną Stanley Ann Dunham, kurios protėviai buvo vieni iš pirmųjų afroamerikiečių, apsigyvenę kolonijinėje Amerikoje.

Anot genealogijų tinklalapio ancestry.com, tarp S. A. Dunham protėvių yra Johnas Punchas, kuris pagal sutartį tarnavo kolonijinėje Virdžinijoje ir 1640 metais už mėginimą pabėgti buvo paverstas vergu iki gyvos galvos. Jo atvejis yra pirmasis dokumentais paremtas įrodymas, kad kolonijose žmonės būdavo paverčiami vergais visam gyvenimui. Tai vyko dar prieš tai, kai Virdžinija priėmė vergovės įstatymus.

„Neįtikėtina, bet du istoriškai mūsų šaliai reikšmingiausi afroamerikiečiai yra tiesiogiai susiję“, - savo pranešime teigė ancestry.com genealogas Josephas Shumway.

„Daugiau negu tikėtina, kad nuo Johno Puncho prasideda legali vergovė Amerikoje. Tačiau po šimtmečiais trukusių kančių, pilietinių karų ir dešimtmečiais dėtų pastangų įtvirtinti pilietines teises, jo 11-asis proanūkis tapo laisvo pasaulio lyderiu ir galutine amerikietiškos svajonės realizacija“.

Genealogijų tinklalapis teigė, kad nustatę B. Obamos motinos afrikietišką kilmę, jie nusprendė kruopščiau ištirti prezidento afrikietiškas šaknis. Jų tyrimuose teigiama, kad S. A. Dunham protėviai – Virdžinijos žemvaldžiai – buvo J. Puncho ir vienos baltaodės moters, kurios, kaip laisvo žmogaus, statusas perėjo jų vaikams, palikuonys.

Kad nustatytų šias sąsajas, genealogai analizavo istorinius dokumentus ir atliko DNR analizę. Kadangi kai kurie istoriniai dokumentai buvo sunaikinti, jų analizė remiasi kai kuriomis neįrodomomis išvadomis, tačiau komanda tiki savo rezultatų pagrįstumu.

Laikraštis „The New York Times“ genealogės Elizabeth Shown Mills ir dar vieno genealogo, nesusijusio su ancestry.com, paprašė patvirtinti, kad ši analizė turi pagrindą.

B.Obama – tolimas W.Buffeto giminaitis

E. Sh. Mills, kurios specializacija yra JAV pietinė dalis, savo pranešime teigė: „Prieš kelis šimtus metų gyvenusių asmenų genealoginiai tyrimai niekada negali tvirtai įrodyti, kad vienas žmogus buvo kito protėvis, tačiau ši analizė atitinka aukščiausius standartus ir gali būti siūloma su tikrumu“.

Juodaodžių kilmės specialistas Johni Cerny „The New York Times“ sakė: „Esu tikras, kad žmonės jausis suerzinti ir mėgins tai paneigti ar patvirtinti, tačiau tai, ką jie sako, yra patikima. Man pačiam būtų kilęs noras atsekti tokį ryšį“.

Kiek anksčiau ancestry.com sudarytas B. Obamos giminės medis parodė, kad JAV prezidentas turi airiškų bei vokiškų šaknų ir yra labai tolimas Warreno Buffeto, Sarah Palin bei Rusho Limbaugh giminaitis.